Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Vitamin C je od ključne važnosti za naše zdravlje, ali naš organizam ga sam ne proizvodi - zato je važno znati kojim namirnicama možemo da ga unesemo u telo.

Od prozvodnje kolagena do absorbcije gvožđa, vitamin C je jako važan za naš organizam. Nalazi se u brojnom povrću i voću, a optimalno je uzimati od 75 do 100 miligrama vitamina C dnevno.

Pročitajte još:

Vitamin C je veoma važan antioksidant, koji se bori protiv upala, bolesti srca, i drugih štetnih stanja. Važan je za proizvodnju kolagena, koji je ključna komponenta za zdravlje kože. Takođe pomaže koži da zaceli nakon povrede i generalno održava fleksibilnost.

Zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava, vitamin C se smatra pojačivačem imuniteta, jer pozitivno utiče na bela krvna zrca, koja su najznačajnija za borbu protiv infekcije.

Vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa iz povrća, pa ako jedete nešto poput spanaća, koji sadrži gvožđe, ispojite ga sa nečim sa vitaminom C, poput sosa od paradajza, bolje ćete apsorbovati gvožđe. Količina vitamina C koju bi osoba trebalo da uvrsti u svakodnevnu ishranu može da varira u zavisnosti od različitih faktora, uključujući starost, težinu i pol, ali uglavnom muškarcima treba više vitamina C nego ženama.

Ovo je pet namirnica sa najviše vitamina C.

Crvene paprike

Samo 120 grama sveže crvene paprike sadrži dnevno preporučenu dozu vitamina C – tako da ih slobodno dodajte u salatu. Kada ih termički obradite, one gube neku količinu vitamina C, ali ipak ga i dalje zadržavaju u popriličnoj količini.

Citrusno voće

Agrumi poput pomorandži su najočigledniji izvor vitamina C, jer jedna pomorandža srednje veličine sadrži oko 70 miligrama vitamina. Grejp i limun su takođe bogati vitaminom C. Važno je da ih konzumiramo sveže, a ne u vidu sokova, jer takvi napici često imaju mnogo dodatog šećera.

Kivi

Ovo kiselkasto, egzotično voće je takođe odličan izvor vitamina C – jedan kivi srednje količine sadrži 64 miligrama vitamina.

Kupusnjače

Brokoli, prokelj, karfiol, kupus i ostale kupusnjače imaju visok nivo vitamina C. Međutim, važno je pripaziti na način na koji kuvate to povrće.Recimo, oko 60 grama brokolija ima 40 miligrama vitamina C, ali se dosta vitamina gubi ako se brokoli prekuva.

View this post on Instagram

Sağlıklı yaşamak zor mu? Yeni beslenme düzenine geçeli henüz 6 gün oldu. Yalan söyleyemeyeceğim ara sıra çok zorlandım. Hatta mutsuz olduğum zamanlar oldu. Ama her sabah kendimi daha hafif hissettim. Bazen ipin ucunu bırakmak istedim ama hep tuttum kendimi. Şekeri hiç aramıyorum. En kolayı o oldu benim için. Süt ve süt ürünleri de şuan zorlamıyor. Glutensizlik bazen sıkıcı. Un aldım kendime glutensiz. Bir paket bitti bile. Deneye yanıla tarifler deniyorum. Bakalım bu konuda daha iyi olacağım bence. En zoru yumurta yememek. Terry Wahls onu da yasaklıyor. 1 ay yemeyip sonra bolca yiyip kendimi gözlemleyeceğim. O zaman son #24gün. Bir de haftanın bir günü serbest mi olsam diye düşünüyorum. En azından alışma sürecinde daha iyi gelir sanki. Ama emin olamıyorum yanlış mı olur ?‍♀️ Bakalım zaman ne gösterecek. #multiplesklerose #ms#multipleskleros #mücadelem #nosugar #nogluten #nomilk #rebif44 #takip #beğen #keşfet #like #glutensiz #şekersiz #kahvaltı #tarif #like4like #like #wahlsprotokolü #wahlsprotocol #saglık #sağlıklıyaşam #otoimmünbeslenme #otoümminhastalık #brokoli #sebze

A post shared by @ kivircikbirmesele on

Krompiri

Krompir možda nije prvo povrće koje vam padne na pamet kad se razmatra vitamin C, ali srednje pečeni krompir sadrži oko 17 miligrama ovog korisnog vitamina.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare