Podeli:
Sindrom mrtve zadnjice
Foto:Onlinegambling.com/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Ukoliko počneš da brojiš koliko sati u toku jednog dana presediš, sigurno će ih biti više nego što si mislio. Prosečno čovek sedi duže od osam sati, a kod tinejdžera je ta cifra i veća. Zato ne čudi što se pojavio i sidndrom vezan za ovu pojavu i zvanično se zove "amnezija gluteusa".

Sedenje ima užasne posledice na naše zdravlje i može da dovede do hroničnih bolesti. Amnezija gluteusa ili sindrom utrnule zadnjice je oštećenje mišića gluteusa koje utiče na leđa, kolena i još neke delove tela. Samo fizička aktivnost može da uspori i zaustavi tu pojavu.

Pročitajte još:

Dugo sedenje uzrokuje širok spektar zdravstvenih problema – visok pritisak, šećer i kardiovaskularne bolesti. S druge strane tu je i neprijatan osećaj umrtvljene zadnjice do kog dolazi jer mišići prestanu da funkcionišu normalno i kao da se uspavaju. Kad predugo sedimo ti mišići ostaju pasivni, a telo na neki način zaboravi kako da ih aktivira.

Možda vam se to ni ne čini toliko lošim, ali zapravo je dosta problematično. Mišići na zadnjici su među najvećim na telu i zato se koriste gotovo pri svakom pokretu. Kada ne rade, ostali mišići nemaju istu snagu, a delovi tela poput kolena i leđa preuzimaju njihovu ulogu. Naravno da mišići koji se tu nalaze zbog toga vremenom stradaju.

Kako da znate da li imate amneziju gluteusa

Ljudi koji pate od tog sindroma kažu da posle nekoliko sati sedenja osećaju da im zadnjica utrne, a čak počne i da boli. Takođe, bol osećaju i u donjem delu leđa, kukovima, kolenima.

Drugi simptom se dešava kada vežbate dovoljno, nekoliko puta nedeljno i umesto da vidite rezultate, ne vidite da vam se zadnjica oblikuje.

Ukoliko sumnjate na to, pogledajte se u ogledalo. Ako vežbate već četiri meseca, na primer, a guza vam je na početku bila ravna i sad izgleda identično – verovatno imate sindrom mrtve zadnjice.

Vežbe koje pomažu

Kod kuće radite dodatne vežbe i to obavezno čučnjeve. Druga vežba – lezite na leđa, savijte noge, stopala na podu. Podižite zadnjicu ka plafonu, a kukovima vucite unazad (ka glavi). Još jedan savet – hodajte od posla do kuće.
Važno je i da tokom dugih sedećih dana svakih pola sata ustanete i prošetate. Ako ni to ne pomaže – posetite lekara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar