Foto: Arhiva, Instagram, Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Danas je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. O ovom problemu treba se govoriti često, a ne samo onih dana kada se dogodi neka tragedija, ili kada su ovakvi dani u pitanju. Iako mnogi nasilnici nisu dobili zasluženu kaznu, oni su barem prijavljeni, a to je veliki korak za žene.

PROČITAJTE JOŠ

Na sajtu paragraf.rs, stoje sledeći podaci o kaznama za nasilje:

– Ko primenom nasilja, pretnjom da će napasti na život ili telo, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

– Ako je pri izvršenju dela iz stava 1. ovog člana korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo podobno da telo teško povredi ili zdravlje teško naruši,
učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

– Ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je sud odredio na osnovu zakona kojim se uređuju porodični odnosi,
kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

U daljem tekstu videćete primere kod kojih se teorija i praksa ne poklapaju.

Goran Stanić Foto: Goran Srdanov

Pre pet godina Srbiju je potresao slučaj porodičnog nasilja u domu glumice Mine Lazarević. Kako je tada navedeno, njen suprug, Goran Stanić navodno je pretukao Minu, nakon čega je pucao iz vatrenog oružja kroz prozor stana na Zvezdari.

Danas, on tvrdi da ne razume Minino nedavno televizijsko gostovanje, tokom kojeg je pričala o ovom nemilom događaju, pa poriče da je bilo ikakvog nasilja.

– Ćutao sam pet godina zbog dece. Ona je sada počela ponovo da preteruje i priča o nasilju koje se nije desilo. Kad sam završio u Centralnom zatvoru, mesec dana je trajala istraga i tužilaštvo mi je tada ponudilo nagodbu. Ponudili su mi da u zamenu za smanjenje kazne zbog posedovanja oružja priznam da sam verbalno napao suprugu – rekao je Stanić svojevremeno i dodao:

– Osuđen sam na godinu dana kućnog zatvora. Mina i ja danas imamo normalan odnos i dogovaramo se oko dece. Nije mi jasno što me i dalje razvlači po medijima. Našli su mi oružje i to neću da poreknem. Platio sam za svoju grešku. Naravno da nisam pucao na nju, niti sam je udario – rekao je.

Albert Nađ Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U jednoj epizodi emisije „Život priča“, gost Tanje Vojtehovski bila je Jelena Nađ, bivša žena fudbalera Alberta Nađa. Ona je ovom prilikom iznela strašne detalje iz njihovog zajedničkog života. Naime, dok je bio u braku sa njom, fudbaler je bio nasilan i neprijatan. Tukao ju je i dok je bila u drugom stanju, zbog čega sada njihov najstariji sin ima problema sa očima.

Jelena je priznala da je dobijala batine dok su deca gledala. Naime, jednom je Albert probao i da je siluje pred starijim sinom, koji je tom prilikom pokušao da je zaštiti.

Pored toga, razlog njene ispovesti bila je i alimentacija za decu, koju Albert nije godinama plaćao.

Nakon emitovanja, ova epizoda stigla je do pravih ljudi, pa je policija pozvala Jelenu Nađ, kako bi dala zvaničnu izjavu o nasilju. Ovu vest voditeljka Tanja Vojtehovski podelila je na svom Tviteru.

Međutim, Albert nije gubio vreme, već je otišao na drugu televiziju da ispriča svoju priču.

Neko vreme je između bivših supružnika trajalo medijsko prepucavanje, a izjave i tužbe stajale su u mestu.

Četiri godine kasnije, ova priča dobija svoj epilog. Iako je prošle godine Nađ uspeo da dobije presudu kojom bi izbegao plaćanje alimentacije, ove godine nazire se pravda jer je žalba njegove bivše supruge ipak usvojena.

Tužna istina je da suđenje za nasilje nije ni pokrenuto, pa je Albert prošao nekažnjeno.

Adil Maksutović Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić

Ćerka Džeja Ramadanovskog, Ana Ramadanovski prijavila je u decembru 2013. supruga, pevača Adila Maksutovića, koji ju je pretukao nakon svađe, i čak šutirao u stomak. Ana je samo dva meseca pre incidenta rodila sinčića, i to nakon komplikovane trudnoće zbog koje je morala da leži.

Pevač je najpre izjavio da nije pipnuo ženu, nakon čega je ona rekla da ga neće krivično goniti.

Tast Džej Ramadanovski prvo je rekao da mu je žao zeta, a onda da je za njega mrtav.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je pre pet godina podnelo optužni predlog protiv Adila zbog sumnje da je tukao suprugu. On se sumnjičio za krivično delo nasilja u porodici, za koje je zaprećena kazna do tri godine zatvora.

Maksutović je nakon incidenta poricao da je tukao Anu, ali je hteo da se nagodi sa tužilaštvom i prizna krivicu, u zamenu za izricanje novčane kazne koju bi uplatio u humanitarne svrhe. Međutim, u poslednjem trenutku je odustao od nagodbe, i prošao nekažnjeno.

Miki Đuričić Foto: Nemanja Jovanović

Rijaliti igrač Miki Đuričić je pre dve godine u rijaliti programu, koji se emituje na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, udario dve učestice rijalitija. Nakon ovog sramnog poteza, Miki je diskvalifikovan iz rijalitija, i odveden u policiju, gde je davao izjavu.

Nasilniku iz rijalitija pretila je zatvorska kazna do pet godina. Međutim, on je uspeo da sklopi dogovor sa sudom koji mu je znatno ublažio kaznu, zaključivši sporazum na jednu godinu kućnog zatvora. Pored toga, Miki je dobio i zabranu prilaska žrtvama.

Podsetimo, on je u rijalitiju udario šamar Suzani Perović, a potom je štakom tukao Nadeždu Biljić, nakon čega je diskvalifikovan i odveden u policiju na saslušanje. Pored toga, on je nakon saslušanja sporveden u pritvor u trajanju do 30 dana.

Gazmen Gagi Djogani
Gagi Đogani Foto:Instagram/gagiidjogani

Gagija Đoganija, frontmena grupe „Funky G“, dugo prate priče da je nasilnik nad ženama.

2017. godine prijavila ga je tadašnja devojka Milena Mikić za fizički napad. Pevač i denser je posle incidenta izjavio da ga je Milena provocirala i da je zbog toga podigao ruku na nju.

Osuđen je na šest meseci, uslovno na tri godine, zbog toga što je napao svoju tadašnju devojku.

Gagi je i pre incidenta sa Milenom važio za nasilnika. Nakon razvoda od pevačice Anabele, u javnost su isplivale priče da je pevačica trpela nasilje tokom braka.

Anabela je o ovome pričala prošle godine u rijalitiju, u kojem je bila sa bivšim suprugom.

Vladimir Stanojević Foto: Instagram/vladimirstanojevic

Fitnes instruktorka Ana-Marija Žujović 2015. godine je prijavila voditelja Vladimira Stanojevića za fizičko nasilje koje se odigralo u njenom stanu. S obzirom na to da je njen bivši izabranik odmah potom otišao u Ameriku, nakon čega se nije vratio, instruktorka je rešila da traži suđenje u odsustvu. Za Stanojevićem je raspisana poternica, što znači da će biti uhapšen čim kroči u Srbiju. Dok se to ne desi, on je slobodan čovek.

„Od kada je počelo prvo ročište, on se više nije pojavio. U toj prvoj izjavi je rekao da me je „odgurnuo u predelu lica“, a kad je predmet otišao na sud, on je „otišao na usavršavanje engleskog jezika.“ Tako je njegov advokat rekao, eto, on se usavršava već četiri godine“, izjavila je Ana-Marija nedavno.

Stanojević je od samog početka uporno negirao optužbe svoje supruge, tvrdeći da je nikad nije fizički napao, već da je ona zaradila masnicu na oku tako što ju je „samo odgurnuo u predelu lica“. Kad je došlo vreme da i na sudu dokaže da nije nasilnik, Stanojević je spakovao kofere i preselio se u SAD. Od tada se redovno oglašava na društvenim mrežama, gde objavljuje fotografije s devojkama u noćnom provodu, ili kako obilazi plaže, teretane.

Luka Lazukić Foto:Screenshot/Youtube/Tv Happy

Prošle godine Luka Lazukić, bivši  muž Nataše Bekvalac osuđen je za porodično nasilje.

Viši sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je u aprilu Luka Lazukić osuđen na uslovnu kaznu od osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine zbog fizičkog napada na bivšu suprugu, pevačicu Natašu Bekvalac u aprilu 2018. godine.

To znači da će se aktivirati zatvorska kazna, ukoliko Lazukić u roku od tri godine izvrši novo krivično delo ili prekrši meru zabrane prilaska supruzi. Do tog trenutka, on je slobodan, iako je osuđen.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.