Top 5 LGBT filmova i serija za bindžovanje ove nedelje

Film 31. jan. 202110:53
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/The Cinema Guild

HBO nas je prošle sedmice počastio serijom "It's a Sin", ili "To je greh", koja je u prvih nekoliko dana strimovanja postala najviše ocenjena serija ove striming platforme na IMDB-u. Serija od nekoliko epizoda nas vraća u Britaniju osamdesetih, kada se pojavio virus HIV-a koji je pokosio mnoge mlade ljude koji su samo želeli da se zabave i da provedu svoje dvadesete najbolje što mogu.

Serija “To je greh” istražuje prijateljstvo i ljubav tokom krize AIDS-a 1980-ih, iz ugla trojice mladih gej muškaraca koji započinju novi život u Londonu. U senci AIDS-a, oni su odlučni da žive i vole strasnije nego ikad. Ukoliko ste već pogledati ovu hitčinu, u nastavku teksta vam donosimo još četiri serije ili filma sa LGBT tematikom koje morate pogledati danas.

Kraj veka (End of the Century)

Malo je filmova snimilo u isto vreme prolaznu i dugotrajnu prirodu intimne povezanosti kao „Kraj veka“. Film, elegantni tronožac koji se uglavnom vrti oko dvojice muškaraca čiji susret na terasi u Barseloni ostavlja trajan utisak na njihovim srcima. Poput sjajne pjesme „Kraj veka“, film daje glas naoko neopisivom osećaju – onaj ko se ikad zaljubio prepoznaće ga iz dubine duše.

Napisao ga je i režirao argentinski režiser Lucio Castro u svom igranom debiju. “Kraj veka” prirodni je potomak bujnih romansi poput “Vikend” i “Call Me By Your Name”, i zasigurno će ostati jedan od najzvučnijih gej filmova decenije.

Divlje noći s Emili (Wild Nights With Emily)

Kroz karijeru dramatičarke i nezavisne producentkinje, Madeleine Olnek bila je apsurdni glas koji podseća ljude na neugodnu malu činjenicu koju bi Holivud radije zaboravio: i lezbejke mogu biti smešne. Za svoj treći dugometražni film, nakon lezbejske romantične komedije iz 2011. “Codependent Lesbian Space Alien Seeks Same” i lezbejske komedije iz 2013. godine „The Foxy Merkins“, Olnek se svojim filmom o lezbejki i pesnikinji Emili Dikinson podigla na novi nivo.

Komedija radikalno uništava mit o Emili Dikinson kao usamljenoj usedelici koja se bojala da izađe iz ormara. To ujedno osvetljava i njenu skoro 40-godišnju romantičnu vezu sa njenom svastikom Suzan (Susan Ziegler). Film je ojačan sjajnom glavnom predstavom Molly Shannon, koja je podržala svoju staru prijateljicu iz Njujorka u ovom skromnom mikrobudžetskom dragulju komedije. U moru ozbiljnih i često tragičnih kvir filmova, “Divlje noći s Emili” su dašak lagane, opuštene komedije.

Posledice (Consequences)

Besprekorno izveden debi Darka Stantea pojačan je odličnim performansom njegovog mladog vođe Mateja Zemljića. Priča se usredsređuje na tinejdžera kojeg su roditelji smestili u pritvor za mlade bez ikakvih sloboda. Uz drugog dečaka koji ga zavodi kratkom pažnjom i sitnim zločinom, i portretiranjem besa mladog muškarca, film može biti težak za gledanje.

Ali, tamo gde se drugi filmovi zaljuljaju u internalizovanu homofobiju, „Posledice“ prikazuju gotovo brutalni prkos sramoti. Film je praćen živahnim scenama – vrtoglavicom od cigareta, kokaina, fizičkih okršaja i mladića bez majica – dok ne dođe do svog predvidljivo eksplozivnog vrhunca. Perspektiva filma možda jeste stroga, ali njena suština je prkosna.

Booksmart

Film prati harizmatični dvojac Beni Feldstein i Kejtlin Dever, dve najbolje prijateljice koje su igrale na sigurno u srednjoj školi, i koje pokušavaju četiri godine nezabavljanja nadoknaditi u jednoj noći. “Booksmart” je u osnovi filmska verzija te prijateljice koja sledi pravila i koja se napije nakon prvog pića.

Film je oda ženskom prijateljstvu koje se ne boji umazati ruke.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar