Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Pako Raban, legendarni modni kreator, preminuo je danas u 88. godini.

Raban je preminuo u Francuskoj gde je živeo, navodi „BBC„.

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, pokrajina Gipuskoa, Španija. Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata.

PROČITAJTE JOŠ

Rabanova majka, koja je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji. Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lepih umetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Diora i Živanšija, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea, i tamo radio više od deset godina.

Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanšija, Diora i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine. Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

Svoj brend 1966. godine, predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“.

Raban je poznat po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Fransuaz Ardi je bila veliki obožavalac Rabanovog dizajna. Radio je kostime za pevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine.

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju Puig.

Godine 1976. kompanija je izgradila fabriku parfema u Šartru, u Francuskoj.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP / Profimedia

Osamdesetih godina 20. veka u Brazilu, oduzeta mu je registracija brenda muških parfema zbog sudske presude da brend nikada nije zvanično bio prisutan u Brazilu uprkos velikom reklamiranju. Sud je obrazložio da zbog toga što je Puigov lokalni distributer švercovao parfem u Brazil, kompanija nije mogla da pokaže dokaz o plaćanju uvoznih dažbina. Bilo je potrebno više od šest godina da povrati ime svog brenda u Brazilu.

Pako Raban je poznat po svojim ekscentričnim izjavama na televiziji.

Tvrdi da je proživeo nekoliko života (uključujući i život prostitutke u vreme Luja XV), da je poznavao Isusa u prethodnom životu, da je video Boga tri puta, da su ga posetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona, i da je star 75 000 godina.

Godine 1999. objavio je da je u svojoj sedamnaestoj godini imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je nakon proučavanja drugih podudarnih proročanstava došao do zaključka da će se svemirska stanica Mir srušiti u vreme pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, a njene ostaci će izazvati hiljade mrtvih u Parizu i regionu Gers. On se 10. maja 1999. godine javno obavezao da neće više davati predviđanja ako se Mir ne sruši na Pariz 11. avgusta 1999. godine. Međutim, kako tvrdi, Devica Marija mu je rekla da nastavi sa predviđanjima.

Uprkos ovom događaju, koji je narušio njegovu reputaciju u javnosti i medijima, on je nastavio da se redovno pojavljuje u specijalizovanoj štampi, baveći se temom paranormalnih iskustava više nego visokom modom.

BONUS VIDEO: Humanitarna revija Somborskih šnajderki

 

Komentari

Svi komentari (1)