Rick James Foto: Ralph Dominguez/MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia

Džejms Ambrouz Džonson mlađi poznatiji pod umetničkim imenom Rik Džejms, bio je američki kantautor.

Rođen i odrastao u Bafalu u Njujorku, Džejms je svoju muzičku karijeru započeo u tinejdžerskim godinama.

PROČITAJTE JOŠ:

U mladosti je bio član mnogih rok i fank bendova.

Nakon što je 1977. osnovao „Stone City Band“ u svom rodnom gradu, Džejms je konačno postigao uspeh kao izvođač.

U aprilu 1978. Džejms je objavio svoj debi solo album, „Come Get It!“, na kom se nalazio hit „You and I“, koji je postao njegov prvi R&B hit broj jedan. Na istom albumu našla se i numera „Mary Jane“, a prodat je u dva miliona primeraka.

Džejmsova zloupotreba supstanci je počela u njegovim tinejdžerskim godinama. Prvo je konzumirao marihuanu, pa heroin, a na kraju kokain. Sam je rekao jednom prilikom da je trošio čak 7.000 dolara nedeljno na drogu, a bilo je opšte poznato da je osamdesetih godina stavljao aluminijumske folije na prozore svoje kuće na Beverli Hilsu, kako ga niko ne bi video.

Njegovo konzumiranje droga dovelo je i do velikih zdravstvenih problema. U aprilu 1984. hospitalizovan je nakon što ga je prijatelj pronašao onesvešćenog u  kući. Džejms je doživeo moždani udar nakon što mu je krvni sud puknuo na vratu tokom koncerta.

Džejms je imao dvoje dece sa Sivil Morgan, nekadašnjom pevačicom i tekstopiscem. Imali su ćerku i sina.

Javnosti su bile poznate mnoge njegove veze za ženama.

Ipak, jedna romansa za koju je tvrdio da se desila izazvala je najviše interesovanja u našoj zemlji.

Naime, nakon njegove smrti objavljena je autobiografija Rija Džejmsa – „Glow“.

Pred brojnih šokantnih detalja, Rik je tu napisao da je imao aferu sa princezom Jelisavetom Karađorđević.

„U vreme Božića upoznao sam Katarinu Oksenberg, glumicu iz serije ‘Dinastija’. Bio sam mnogo više zainteresovan za Katarininu majku, Jelisavetu. Ona je bila pravi član kraljevske porodice i fascinantna žena. Ubrzo smo postali prijatelji. Bila je 12 godina starija od mene, imala je očuvano telo i mladalačko lice. Bila je ozbiljno umešana u priču o ljudskim pravima. Ozbiljno smo raspravljali o religiji i politici. Smatrala je da sam zanimljiv i želela je da se ponovo sretnemo“, tvrdio je Džejms i dodao da mu je Jelisaveta pomogla da se odvikne od droge.

Kako Rik navodi, jedne večeri se Jelisaveta našla u njegovom apartmanu, a htela je da joj on nabavi karte za stendap Edija Marfija. Prema njegovim rečima to veče su proveli zajedno, ali su se nakon nekog vremena rastali.

„Naša veza je cvetala, ali sam morao da se povučem i da ozbiljno razmislim o svemu“, naveo je Rik.

Međutim, princeza Jelisaveta je ovo demantovala, ali nije krila da je Rika jednom prilikom upoznala.

„Nikakvu aferu s Rikom Džejmsom nisam imala. Upoznala sam ga na jednom koncertu i još jednom sam ga videla na prijemu. Oba puta bila sam u prisustvu svoje ćerke Kristine. Bilo je to pre 35 godina“, rekla je princeza za „Blic“.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević; Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Rik Džejms je jednom završio i u zatvoru, a ova priča izaziva jezu.

Naime, on i njegova tadašnja devojka Tanja Hidžazi su 2. avgusta 1991. godine uhapšeni pod optužbom da su Frensis Alej, koja je u tom trenutku imala samo 24 godine, držali kao taoca šest dana, vezali je, primorali je da vrši seksualne radnje i spalili joj noge i stomak.

Muzičar je trebalo da dobije maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, ali se to nije desilo, jer nije bio optužen po svim tačkama, a iza rešetaka je na kraju proveo samo dve godine.

Pušten je na slobodu 1996, a samo dve godine kasnije je optužen za seksualni napad na 26-godišnju ženu. Međutim, te optužbe su kasnije odbačene. I 2020. godine je u sud došla žena sa tvrdnjama, koje su takođe odbačene, da ju je Rik silovao kada je imala samo 15 godina.

Šestog avgusta 2004. godine čuvar je pronašao muzičara mrtvog u njegovoj kući u Los Anđelesu, a u tom trenutku imao je 56 godina.

Iako je u njegovoj krvi pronađeno mnoštvo lekova, ustanovljeno je da to nije bila doza koja je mogla da ga usmrti.

BONUS VIDEO: 25 godina od ubistva legendarnog muzičara