Grejs Keli Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Čuvena princeza Grejs Keli, koja je popularnost stekla prvo na filmskom platnu, a imala je tragičnu sudbinu.

Grejs Patriša Keli je rođena 12. novembra 1929. u uglednoj irsko-katoličkoj porodici u Filadelfiji.

Oduvek je želala da bude glumica i nakon srednje škole se preselila u Njujork kako bi ostvarila tu želju.

PROČITAJTE JOŠ:

Godine 1954. Grejs Keli je glumila u filmovima “Pozovi M radi ubistva” sa Rejem Milendom i “Prozor u dvorište” pored Džejmsa Stjuarta. Sledeće godine pojavila se sa Kerijem Grantom u filmu “Drž’te lopova”. Hičkok ju je voleo kao jednu od svojih heroina, rekavši da je oličenje “seksualne elegancije”.

Neverovatno uspešnu karijeru u jednom trenutku je prekinula zbog ljubavi.

Tokom snimanja filma “Labud” u Monaku 1955. godine, Grejs Keli upoznala je 31-godišnjeg princa Renijea III.

Princ Renije od Monaka Grejs Keli Foto: AFP / AFP / Profimedia

Renije je, radi nasledstva, morao da se oženi i to brzo – ukoliko ne bi obezbedio naslednika prestola, njegova kneževina bi pripala Francuskoj.

Pričalo se da je Aristotel Onazis, čuveni bogataš koji je u Monte Karlu imao kazino, bio taj koji je predložio brak kneza sa nekom holivudskom zvezdom jer bi to moglo da privuče bogate turiste u Monako.

Samo tri meseca nakon što su se upoznali organizovano je i dvodnevno glamurozno venčanje. Ubrzo su dobili i troje dece – Karolinu, Albeta, trenutnog poglavara Monaka i najmlađu Stefani.

Princ Renije od Monaka, Grejs Keli sa decom Karolinom, Albertom i Stefani Foto: AFP / AFP / Profimedia

Grejs Keli kasnije je želela da se vrati svom poslu i da nastavi da glumi, ali to nije mogla zbog dece i kraljevskih dužnosti.

Njena pogibija još uvek je pod velom tajni

Život joj je bio veoma težak, a njena pogibija potresla je tadašnju javnost, a okolnosti pod kojima se tragedija dogodila još uvek su nerazjašnjene.

Ono što se zna je činjenica da je automobil 13. semptembra 1982. godine, u kojem je bila Keli sa ćerkom Stefani, sleteo sa litice dok su se vraćale iz Francuske u Monako. U prvh mah se činilo da princeza nije obiljno povređena, te je informacija da je narednog dana preminula šokirala svet.

Za njenu smrt bila su pogubna dva jaka i teška moždana udara, zbog čega su najbliži članovi porodice doneli odluku da se ugase svi aparati koji su je održavali na životu.

Odluku da Grejs skinu s aparata doneo je princ zajedno sa njihovo dvoje starije dece, dok su Stefani rekli tek dva dana kasnije da joj je majka izgubila bitku za život.

Grejs Keli Foto: Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Ipak, neki i danas smatraju da je to sve laž, zato su se proširile razne teorije i priče o tome što se zaista dogodilo tog kobnog dana.

Najmlađa ćerka Grejs Keli, koja je u vreme nesreće imala samo 17 godina, celi se život borila sa optužbama da je odgovorna za smrt vlastite majke. Ona sama je iz nesreće izašla sa nekoliko slomljenih rebara i slomljenom ključnom kosti. Tada je bila maloletna i bez vozačke dozvole, što objašnjava želju za zataškavanjem pravog razvoja događaja. Tu priču zahuktao je Sesto Lipio, lokalni stanovnik koji je rekao kako je vidio da je automobil vozila djevojka, dok je žena sedela iza nje.

Sa druge strane, tragovi kočenja nigde nisu postojali, pa se tako javila teorija da kočnice na 11 godina starom Roveru nisu bile ispravne. Ipak, nikakve nepravilnosti nisu pronađene. No, ono što je poznato jeste da ni majka, a ni kći nisu bile vezane u trenutku nesreće.

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica