Olivera Marković

Glumica je preminula 2011. godine u 86. godini života.

Olivera Marković jedno je od velikih imena domaće kinematografije. Za života je postala poznata po brojnim ulogama na pozorištu i filmu, kao i po brojnim nagradama.

PROČITAJTE JOŠ

Glumom se aktivno bavila preko 60 godina, a bila je i stalni član Beogradskog dramskog pozorišta. U braku sa Radetom Markovićem dobila je sina Gorana Markovića, poznatog režisera. On je nakon smrti svoje majke nekoliko njenih predmeta predao muzeju Narodnog pozorišta. Međutim, ono o čemu se najviše pričalo nesumnjivo je bila ― umrlica Žanke Stokić.

Kada je Žanka preminula 1947. godine, Olivera je imala 22, a nakon njene sahrane, sa jednog drveta je skinula umrlicu koju je čuvala preko 60 godina. Očigledno da se Olivera starijoj koleginici divila, kao i da joj je teško pala njena sudbina.

Žanka Stokić Foto: Kulturni epicentar Rabrovo

Podsetimo, Žanka je tokom okupacije Beograda sa kolegama nastupala jer su joj Nemci za uzvrat obećali insulin koji joj je bio neophodan da kao dijabetičar preživi.

Međutim, Žanka je zbog ovoga od strane komunističke vlasti prvo osuđena na osam godina gubitka nacionalne časti. Dodatna kazna joj je bila i društveno korisni rad, odnosno morala je da čisti ulice. Te 1947. godine saopšteno je da joj je sve oprošteno, a Bojan Stupica je želeo da joj da priliku da zaigra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, međutim ubrzo je umrla. Sahranjena je na Topčiderskom groblju, ali to nije organizovala ni država, ni pozorište, već njena služavka, koja joj je kasnije i podigla spomenik.

Govorilo se da je na njenu sahranu izašlo pola grada, kako bi se poklonili heroini spskog pozorišta, a među njima je bila još jedna glumačka diva – Olivera Marković.

BONUS VIDEO: Ema Bregović: Hoću da gradim karijeru bez tereta svog prezimena

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.