Štajnfeld: Istorijski čin, kolege nisu prihvatile da budu na strani nasilja

Sudbine 26. nov. 202100:10
Podeli:
Danijela Stajnfeld
Danijela Štajnfeld na Paliću, Foto: Ivica Vojnić

Glumica Danijela Štajnfeld osvrnula se na odustajanje svih predstava od učešća na festivalu u Brčkom zbog toga što je Branislav Lečić, čovek kojeg je u martu ove godine optužila za seksualno zlostavljanje, jedan od članova žirija.

Danas je potvrđeno da je i poslednja predstava odustala od učestvovanja na festivalu u Brčkom, a razlog je prisustvo Branislava Lečića u žiriju. Štajnfeld je navela da je u pitanju „istorijski čin“.

„Ovo je jedan od najbitnijih istorijskih činova, ne zato što ima veze sa mnom, već zato što nisu pokrenuli aktivisti taj čin, već naše kolege koje dobro poznaju i mene i Lečića i koji su nepristrasna, treća strana. Oni nisu ni sudije, ni institucije, ni aktivisti ili feministkinje koji hoće da stanu nasuprot nasilju, već su kolege koji nisu pristali da budu na strani nasilja. Dok smo ćutali i trpeli svi smo znali da postoje ljudi u našoj branši koji zloupotrebljavaju svoj položaj i ugrožavaju sigurnost našim koleginicama“, rekla je glumica.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje da prokomentariše proces viktimizacije kojem je bila izložena nakon prijavljivanja Lečića za silovanje, Danijela je priznala da je u javnost sa ovom pričom izašla tek kad je bila sigurna da je spremna.

„Da nisam bila spremna, ne znam kako bih ovo preživela, a možda i ne bih preživela ovaj medijski linč. Ostavio bi na mene posledice. Biti spremna znači biti zaceljena, a to znači ne identifikovati se sa bilo kojim stranim sudom o tome šta ti se desilo. Potpuno mi je irelevantno da li će mi neko verovati ili ne, meni nije potrebna validacija da se meni to desilo od strane bilo koga. Prestala sam da se identifikujem sa time da sam ja žrtva silovanja, razumem da me to ne definiše na bilo koji način. U tom trenutku, proces izlaska u javnost je, meni se čini, mnogo lakši.“

Danijela Štajnfeld Foto: Zoran Lončarević

„Najveći problem je to što informacije o slučaju koji se prijavi procure, to ne važi samo za javne ličnosti, već i za osobe u lokalnim sredinama. Kada se to desi, osoba koja je prijavila je u nebezbednom okruženju, na meti da je ugrozi nasilnik, njegova porodica, ili čak cela zajednica, što se često dešava. Žene koje su preživele teške zločine i traume često nemaju podršku društva. Ukoliko druge žrtve kojima je potrebna pomoć i podrška žele da dobiju bilo kakvu pravdu gledaju ove situacije dobiju poruku da neće biti podržane i da je u ćutanju veća sigurnost“, ispričala je Štajnfeldova.

Ona je uputila i poruku svim ženama koje razmišljaju da prijave nasilje koje su doživele.

„U vašem glasu je najveća moć, kada imate tu moć koju vam niko ne može oduzeti – u tome je vaša najveća sigurnost. Takođe bih poručila i da nikada ne pričaju o tome dok ne budu spremne. Svim ženama i muškarcima koji su doživeli bilo kakav vid zlostavljanja poručujem da nikad nije kasno da se progovori, da se pronađe osoba iz okruženja ili SOS telefon i polako počne da se priča o tome koliko god možete i kad možete. Ne morate reći ko vam je to učinio, ili detalje, ali bitno je da počnemo da govorimo o tome. Ta trauma čuči u našem telu i govori nam da smo mi krive. Zato o tome ne možemo da govorimo. Moramo da naučimo da o tome razgovaramo, da zaštitimo žrtve, da bi se one otvorile, osudile zločince i da bi nastao konsenzus u društvu da zločinci nemaju nikakvu protekciju“, zaključila je glumica u razgovoru za Zoomer.

 

****

BONUS VIDEO: Branislav Lečić se brani – kolege mu okreću leđa

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.