Foto: EPA/KABIR DHANJI

Džef Bek, legendarni gitarista, preminuo je u 79. godini.

Bek je preminuo u utorak nakon što je „iznenada dobio bakterijski meningitis“, kako su saopštili njegovi predstavnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavni muzičar pomerio je granice bluza, džeza i rokenrola, snimao je instrumentalne numere, sa fokusaom na inovativni zvuk i kombinovao različite žanrove, a bio je poznat po improvizacijama.

Džef Bek, pored Erika Kleptona i Džimija Pejdža, činio je „veliku trojku“ gitarista koji su bili članovi benda „Yardbirds“, a onda se okrenuo solo karijeri.

Snimio je dva solo albuma 1975. i 1976. godine. Bio je na petom mestu na listi „100 najvećih gitarista svih vremena“ časopisa Rolling Stone, a mnogi su ga smatrali „jednim od najuticajniji solo gitarista“. Bek je dobitnih brojnih priznanja, Gremi nagrade za najbolji rok instrumentalni performans čak šest puta, ali i za najbolji pop instumental 2014. je dobio nagradu Britanske akademije Ivor Novelo za izuzetan doprinos britanskoj muzici. Bek je uvršten u Rokenrol kuću slavnih dva puta: kao član benda „Yardbirds“ (1992) i kao solista (2009). Dobitnik je nagrade „Living legend“ za 2011. godinu koju dodeljuje muzički magazin „Klasik rok“.

Rođen je u Engleskoj i pohađao je umetnički koledž u Vimbldonu. Njagov otac je bio računovođa, a majka je radila u fabrici čokolade. Кao dečak napravio je svoj prvi instrument, koristeći kutiju za cigare, okvir za slike i žicu od delova igračke.

Kao dečak pevao je u crkvenom horu, od šeste godine počeo je da razvija ljubav prma gitari, koja je kroz vreme postajala sve veća i donela mu je svetsku slavu.

„Džef Bek je najbolji gitarista na planeti“, opisao je svojevremeno Džo Peri, gitarista Aerosmita za „The New York Times“.

BONUS VIDEO: Fredi Merkjuri – Jedan od najupečatljivijih muzičara ikada

Komentari

Svi komentari (0)