Šarlo Akrobata, Ivica Vdović i Milan Mladenović. Foto: Goranka Matić

Ivan Ivica Vdović preminuo je 1992. u 31. godini.

Vd, kako je glasio njegov nadimak, rodio se 23. februara 1961. godine u Beogradu, u tadašnjoj FNRJ.

PROČITAJTE JOŠ:

Muzikom je počeo da se bavi još u srednjoj školi, a kada je bio u trećem razredu, postao je član benda „Limunovo drvo“.

U poslednjoj postavci grupe bili su Vdović, Milan Mladenović i Dušan Kojić Koja, koji su ubrzo formirali bend „Šarlo akrobata“. Bili su veoma uspešni, a njihova muzika se i danas sluša.

Grupa „Šarlo akrobata“ raspala se 1981. godine oproštajnim koncertom u Ljubljani. Navodi se da je jedan od razloga raspada Vdova želja da u grupu dovede Gorana Vejvodu i Bebi Dol, što se Koji nije dopalo, iako je Miladenović video potencijal Vdovićevih ideja.

Zato nije ni slučajno što su Vd i Mladenović pokrenuli kultnu grupu Katarinu II. Zapravo, Vd je bio glavni pokretač, on je u grupu doveo Milana i Margitu Stefanović, sa kojom se i zabavljao.

Usledila je promena sastava u Ekatarina Velika i Vdovićev odlazak.

Šarlo Akrobata, Ivica Vdović i Milan Mladenović. Foto: Goranka Matić

Te 1985. godine Vd je saznao da je HIV pozitivan (navodno je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od HIV-a u bivšoj Jugoslaviji), prenosi Kurir.

Kako je izgledao i šta se dešavalo posle, otkrila je njegova bliska prijateljica i glumica Sonja Savić koja je rekla da je nakon njegove smti zamrzela Beograd:

„Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad – okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve“.

Kada je preminuo, Sonja Savić od čije se smrti pre dva dana navršilo 11 godina, tužnu vest je javila zajedničkom prijatelju Darku Rundeku.

„Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne“.

Prema sećanjima savremenika, Vd je i privatno bio fascinantan lik.

„Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa, prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla Akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora“, prisećala se voditeljka Dubravka Marković.

BONUS VIDEO: Dodela nagrade „Milan Mladenović“ Ani Ćurčin

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.