Sanja Vučić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pevačici Sanji Vučić je pre nekoliko godina dijagnostikovan Hašimoto sindrom koji je često izazivao promene raspoloženja i umor.

Ona nije dozvolila da je ovaj zdravstveni problem porazi, te se odmah posvetila terapiji.

PROČITAJTE JOŠ:

„Žao mi je što se Hašimoto predstavlja kao bauk, a u stvari je stanje sa kojim se može sasvim dobro živeti. Najneprijatnija je, u stvari, činjenica da morate da uzimate terapiju dok ste živi, ali ako ljudi svakog jutra piju kafu, zašto ja pola sata pre doručka ne bih popila jednu tableticu? Jednostavnije rečeno, kad doživite stres ili se duže vreme nervirate, a moguće je i da imunitet ‘zabaguje'“ u telu počnu da se stvaraju antitela koja štitnu žlezdu doživljavaju kao neprijatelja. Ta ‘vojska antitela’ pokušava da je uništi, nesvesna da je reč o vitalnom delu organizma. Kad je znatnije ugroze, ona prestane da luči hormone, pa hipofiza upozorava organizam da nešto nije u redu. Već stvorena antitela ne mogu da nestanu, ali možete da ih smanjite tako što pijete hormone koje bi, da je sve u redu, proizvodila štitna žlezda. Upravo zato govorimo o neizlečivom stanju“, ispričala je Sanja pre pre dve godine.

Kada joj je pre četiri godine dijagnostikovan Hašimoto sindrom, dešavalo se da bude toliko umorna da najradije ne bi ni ustala iz kreveta. Ipak, glavni znak da nešto nije u redu bile su dramatične promene raspoloženja.

„Bila sam vrlo nesrećna iako sam, u suštini, na svim životnim poljima bila zadovoljna. Mislila sam da je psiha glavni krivac što se fizički osećam loše, a situacija je bila obrnuta. Smetalo mi je što sam do te mere razdražljiva, da je svaka sitnica mogla da me iznervira. Inače nisam takva. Pomislila sam da postoji problem sa ženskim hormonima, pa sam rešenje prvo potražila kod ginekologa. Srećom, njoj je zbog sopstvenog iskustva bilo jasno o čemu pričam, pa mi je predložila da proverim štitnu žlezdu“, otkrila je ona.

BONUS VIDEO: Sanja Vučić iskreno o estetskim korekcijama