Merima Njegomir
Merima Njegomir Foto:E-Stock/Konstantin Bacetić

Merima Njegomir, koja je jutros preminula u 69. godini nakon kraće bolesti, pred mikrofon je prvi put stala slučajno, pevajući nekoliko pesama za svoje društvo u pratnji orkestra "Citadela”, a od 1972. godine počinje da nastupa sa ovim orkestrom.

Merima Njegomir je rođena kao Merima Kurtiš u naselju Kalvariji u Zemunu. Njen otac Adem, poreklom iz Ohrida, bio je usvojen kao dete. Majka Fatima rodom je iz Bijeljine. Roditelji su joj se razveli kad je završila osnovnu školu. Zbog razvoda roditelja propustila je upisni rok u Zemunsku gimnaziju i upisala se u Turističku školu na Novom Beogradu. Nakon srednje škole, završila je srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsek za solo pevanje u klasi Milice Popović i Višu turističku školu u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ

Pred mikrofon je prvi put stala slučajno, pevajući nekoliko pesama za svoje društvo u pratnji orkestra „Citadela“, a od 1972. godine počinje da nastupa sa ovim orkestrom. Dok je pevala u restoranu „Romanitar“ primetio ju je Svetomir Šešić Šele i pozvao da snimi probne snimke za Radio Beograd, od kojih pesme „Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“ ostaju kao trajni snimci Radio Beograda. U komisiji koja ju je primila u Radio Beograd, bio je Cune Gojković

Godine 1977 upoznaje Dragana Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao prve dve pesme za album koji je objavio Jugoton. Od prvog albuma 1977. godine, snimila ih je preko 25, kao i nekoliko singl ploča. Takođe, snimila je preko 100 trajnih snimaka izvornih pesama za Radio Beograd.

Nakon dve godine, Merima se udala za Milana Njegomira. Iste godine dobila je status slobodnog umetnika i postala majka – rodila je kćerku Ljubicu, a zatim još i Milicu i Jelenu, i sina Marka.

Merima Njegomir
Merima Njegomir Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Dobitnica je niza priznanja, među kojima je najznačajnija Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi, kao i Zlatni mikrofon PGP RTS-a, Povelja udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike, Specijalna nagrada Radio Beograda za doprinos očuvanju tradicionalne narodne muzike, nagrada „Carica Teodora“ 2002. godine, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Estradna nagrada Srbije.[2] 2019. godine Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije dodelio joj je Estradno-muzičku nagradu Srbije za životno delo. Od 1979. godine do danas učestvovala je na preko četrdeset pet muzičkih festivala i osvojila više od dvadeset prvih nagrada.

Najveći hitovi Merime Njegomir su: „Ivanova korita“, „Ruzmarin“, „Zbog tebe“, „Što je lepo kad se neko voli“, „Opilo nas vino“, „Da nije ljubavi tvoje“, „Pamtim još“, „Kad zaškripi kapija“, „Zelene su oči tvoje“, „Bol bolujem“, „Mezimica“, „Samo jedna reč“, „Ljube mi se crne oči“, „Usamljena“, „A gde si ti“…

Prva je od izvođača narodne muzike održala koncert na Kolarcu (1995) i jedna od retkih koja je u ovoj dvorani kasnije više puta priređivala koncerte.

Kao urednica narodne redakcije RTS-a, posvećena je projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije. Dobitnica je nacionalne penzije Republike Srbije. Istaknuta je estradna umetnica.

BONUS VIDEO: Sahrana Marinka Rokvića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)