Ringo Star Foto: IFTN / United Archives / Profimedia

Kao bubnjar Bitlsa, najomiljenijeg benda 20. veka, Ringo Star je danas jedno od najvećih imena u istoriji rok muzike.

Međutim, on je pre slave imao veoma težak život, većinu detinjstva je proveo po bolnicama, ali da nije bilo tako možda nikada ne bi bio muzičar kakav jeste.

PROČITAJTE JOŠ:

Rodio se u blizini Liverpula kao Ričard Starki.

Star je proveo dva duga boravka u bolnici. Prvi put sa samo šest godina kada mu je puklo slepo crevo što je dovelo do peritonitisa, a drugo od 13. do 14. godine kada je bio zaražen tuberkulozom.

Prvi put je dečak oboleo od upala slepog creva i prebačen je u bolnicu na operaciju, ali to nije sve. Nakon operacije dobio je tešku unutrašnju infekciju, koja je i danas opasna, a te 1947. godine bila je mnogo opasnija.

U Ringovoj biografiji Starova majka se prisetila da joj je rečeno da njen sin možda neće preživeti operaciju; „ali, do jutra, Riči se izvukao. To ne bi bio lak oporavak. Ponekad je bio jedva pri svesti i deset nedelja je bio skoro u komi. Imao je sreće što je preživeo – i znao je to.“

Ringo Star Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Nakon što je izašao iz kome, Star je zatim premešten Kraljevsku dečju bolnicu u Liverpulu (koja danas više ne postoji), gde je narednu godinu proveo na oporavku.

Nakon konačnog povratka kući 1948. godine, mladi Ringo Star je imao problema da se prilagodi svakodnevnom životu, posebno u školi, gde je zaostajao za većinom druge dece.

Nažalost, ovo nije bio kraj Ringovim medicinskim nevoljama, jer se sa 13 godina ponovo razboleo od još ozbiljnijeg stanja: tuberkuloze.

Imao je sreće, jer je baš u tom periodu otkriven lek efikasan u borbi protiv ove bolesti.

Na sreću, on se vremenom oporavio od obe bolesti, iako je bilo kritičnih situacija.

Zbog tuberkuloze bio je u bolnici dve godine, a upravo tada je počeo da razvija interesovanje za muziku, sa posebnim afinitetom prema bubnjevima.

Muzika je bila jedna od glavnih rekreativnih aktivnosti za mlade pacijente.

Tada je svirao u takozvanom „bolničkom bendu“ i mnogi smatraju da nije bilo tih zdravstvenih problema, Ringo Star možda nikada ne bi otkrio svoj talenat i strast prema muzici. Ne bi bio ovo što je danas u 82. godini života – jedan od najvećih rok muzičara ikada.

BONUS VIDEO: „Please Please Me“ 60 godina kasnije: Petar Janjatović i Damjan Dašić o fenomenu Bitlsa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar