Foto: Vladislav Mitić

Velikan srpskog glumišta Ljubiša Samardžić danas bi proslavio 86. rođendan.

Iza sebe ostavio je veliki broj filmova i serija, a dobitnik je i mnogih nagrada iz oblasti glume, televizije i kulture.

PROČITAJTE JOŠ:

Ljubiša je kao mladić živeo u siromaštvu.

Prvu veliku tragediju doživeo je još kao dečak. Oca Draga izgubio je kada je imao samo devet godina, a njegova prerana smrt došla je kao posledica teškog rada u rudniku Jelašnica, kod Niške Banje.

Nije krio da mu je porodica bila veoma važna, pa je tokom karijere često spominjao suprugu Miru i njihovu decu.

Druga porodična tragedija zadesila ga je kada je izgubio sina. Dragan Samardžić, koji se bavio filmskom produkcijom, preminuo je od leukemije u 34. godini.

„Kada je Gaga odlazio, mislio sam da neću moći da izdržim i da će mi uskoro doći kraj, ali me je Mira trgnula i naterala da radim jer ću u tome, kako je rekla, naći smisao opstanka“, ispričao je Ljubiša svojevremeno.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Ljubiša Samardžić preminuo je 8. septembra 2017. godine posle teške bolesti. Ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga, sarađivao sa svim jugoslovenskim rediteljima, a onda krajem devedesetih i sam preuzeo režisersku palicu.

Godinama ga je pratio nadimak Smoki, koji je dobio zbog uloge mladića Smokija u filmu “Peščani grad” 1962. godine. Karijeru Ljubiše Samardžića pratila je jedna posebna saradnja sa koleginicom Milenom Dravić. Prvi put se sa njom na filmskom platnu pojavio u “Prekobrojnoj”, a nakon toga su zajedno igrali 25 puta.

Foto: Printscreen/YouTube/MrRedStarBelgrade3

BONUS VIDEO: Top 5 jugoslovenskih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar