Foto: Printscreen/YouTube/Srecko Sojic

Bolest je savladala uz pomoć vedrog duha i podrške najbližih.

Pre nekoliko godina voditeljka RTS Ivona Pantelić suočila se sa najvećim životnim iskušenjem – malignim tumorom dojke.

PROČITAJTE JOŠ

Ona je o svojim iskustvima govorila otvoreno kako bi motivisala druge žene koje prolaze kroz isto.

„Nisam htela da gubim vreme. Veoma brzo mi je zakazana operacija. Iako sam se trudila da ne razmišljam mnogo o tome, kad bih se osamila, zatvorila u sebe, preispitivala sam se kako i zašto sam se razbolela. Brzo sam uvidela da je to lavirint iz kog nema izlaza. Operacija je prošla kako treba, kao i postoperativni proces. Rekla sam sebi da ću razmišljati samo pozitivno. I tako je bilo. Slušala sam savete doktora Džodića. Rekao je da je izvadio tumor, da sam sada zdrava žena koja treba da prođe terapiju, i ja sam to tako i shvatila. Hemoterapije sam dobro podnela. Osećala sam samo zamor od sporednih efekata“, iskreno je ispričala Ivona za magazin Gloria.

„Kada sam se ja spremala za lečenje, moja drugarica koja je takođe prošla kroz sve ovo, dovodila je svoje prijateljice koje su prošle kroz ovu bolest i pričale mi kako je bilo. Tako sam i ja imala volju, snagu i potrebu da iskustvo kroz šta sam prošla ispričam ženama i da im poručim da ne treba toliko da se plaše već da je to jedan proces u kome moraju da budu istrajne. Kao što je zdravlje za svakog čoveka tako je i bolest. To mora da se prihvati i kroz to mora da se prođe“, rekla je voditeljka koja se, uprkos svemu, trudila da ne opterećuje ćerku.

„Ćerka Maša je meni bila veliki oslonac ali ja ipak nisam želela da je previše opterećujem mojom pričom. Čovek prvo sa sobom mora da reši sva ta pitanja, da bi išao dalje, jer nikakva druga osoba ne može nešto specijalno da pomogne. Može rečima, toplinom i zagrljajem ali osoba mora sama sa sobom da bude dobro, da se pomiri sa nekim stvarima, da reši i odluči. Ako je osoba dobro sa sobom, biće i sa okolinom. Inače, u najgorim trenucima sam Iščitavala literaturu i shvatila da sam kriva što se nisam kontrolisala na vreme, jer sam bolest mogla i ranije da otkrijem“, objasnila je Ivona.

„Ali onda sam sebi rekla da je ova bolest izlečiva i da moram da se uhvatim u koštac sa njom. Sebi sam govorila da ću proći kroz jedan crni tunel ali i da se nadam da na kraju stoji svetlost. Shvatila sam da moram da prođem kroz proces operacije i lečenja koji traje godinu i po do dve, ali da ću posle toga da budem zdrava žena. Ta misao me je vodila, ali i snaga što imam kćerku, roditelje i sestru kojima sam još potrebna. Mnogo sam radila i imala sam malo dana odsustva sa posla, što mi je mnogo pomoglo. U početku nisam želela da to ljudi znaju oko mene jer sam se plašila sažaljenja, ali jako brzo me je i to prošlo. Kada sam shvatila da imam snage da kroz sve prođem, da ću ići na lečenje i da ću slušati savete doktora, onda je i taj strah od sažaljenja prošao“, rekla je Ivona.

Voditeljka i njena ćerka Maša sad su još bliskije nego ranije, tvrde da su kao drugarice, a tako ih i oslovljavaju.

„Kod nas je sve pomešano, mama se druži i sa mojim, a ja i sa njenim društvom. I kad god smo slobodne, odemo negde na kafu, u šetnju ili šoping. Volimo da provodimo vreme zajedno i pričamo o svemu“, ispričala je nedavno za „Gloriju“ Ivona.

BONUS VIDEO: TOP 5 domaćih glumaca koji su uspeli u inostranstvu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare