Životna drama Heti Mek Danijel: Od žrtve rasizma do Oskara

Showbiz 18. jun. 202008:30 > 01:02
Podeli:
Heti Mek Deniel Foto: Universal Pictures / AFP / Profimedia

Nezaboravna Heti Mek Danijel bila je trinaesto dete rođeno u porodici afroameričkih robova u Kanzasu, 1893. godine. Iz života prepunog bede i siromaštva, postala je jedna od najpoznatijih glumica svog doba i ikona borbe za prava tamnoputih Amerikanca. 

Svojim talentom, zalaganjem i napornim radom upisala je sebe u istoriju kao prva Afroamerikanka koja je osvojila Oskara za svoju ulogu u filmu „Gone with the wind“ 1939. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Nažalost, odmah nakon što joj je nagrada uručena, morala je da se skloni sa scene i da ode na drugi kraj prostorije, daleko od ostatka glumaca sa seta. Hotel u kome se ceremonija tada održavala imao je rasistički polisu, a producet filma morao je da moli menadžment da joj uopšte dozvole da prisustvuje.

Uprkos svojoj istorijskog pobedi, Holivud joj je uvek nudio stereotipne uloge, a javnost ju je često zbog toga kritikovala.

Jednom prilikom je izjavila „Radije ću glumiti služavku i zarađivati 700 dolara nedeljno, nego biti služavka i raditi za 7 dolara“.

Međutim, Heti je bila prava ikona i borkinja za ljudska prava i van filmova – tokom 1945. godine, pomagala je svojim komšijama da ostanu u kućama, nakon što je doneta polisa koja je zabranjivala Afroamerikancima da žive u određenim blokovima u gradu.

PROČITAJTE JOŠ

Zbog nje, slučaj je završio na sudu – koji je tada, doduše, vođen na neinstitucializovani način.

Takođe je poznata i kao prva Afroamerikanka koja je dobila glavnu ulogu u sopstvenoj radio emisiji i tada zamenila belog muškarca.

Preminula je samo godinu dana kasnije od raka dojke. Želela je da bude sahranjena u Holivudu, ali joj ta želja nije bila ispunjena.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.