Zemlje regiona koje neće imati predstavnika na Evroviziji

Showbiz 03. mar. 202007:14
Podeli:
Foto:EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Srbija je u nedelju uveče dobila ovogodišnjeg predstavnika ne Evroviziji, koja će se održati u periodu od 12. do 16. maja u Roterdamu, gde će nas predstavljati grupa "Hurricane".

Osim Srbije, i neke od zemalja regiona izabrale su svog predstavnika na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi. Ipak, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Mađarska su zemlje iz komšiluka koje ove godine neće učestvovati na Evroviziji.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Radio-televizija Crne Gore saopštila je da nisu uspeli da ispune rokove koje su im dali iz Evropske radiodifuzne unije (EBU).

Crnogorce je prošle godine predstavljala grupa D Mol s pesmom „Heaven“.

Bosna i Hercegovina već tri godine unazad ne učestvuje na Evroviziji, pa će to biti slučaj i ove godine. Razlog je taj što se i dalje nalazi pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije zbog neplaćenog duga. BiH je inače učestvovala na Evroviziji ukupno 19 puta, a poslednji koji ih je predstavljao bili su Dalal & Deen s Anom Runcer i pesmom „Ljubav je“.

Mađarska je odluku o povlačenju donela kako bi se u narednoj godini podstaklo negovanje talentovanih mađarskih muzičara i produkcije zasnovane na vrednostima umesto učestvovanja na Evroviziji, prenela je agencija MTI.
Mada su pojedini mediji pisali o tome da je njihova odluka doneta jer ova manifestacija ima veze sa LGBT zajednicom, MTVA se oglasila saopštenjem:

„Mi želimo da jasno stavimo do znanja da ne razmatramo seksualnu orjentaciju bilo koga ko učestvuje na nekom događaju ili manifestaciji.“

Preostale zemlje regiona – Hrvatska, Slovenija i Rumunija izabrale su svoje predstavnike.

PROČITAJTE JOŠ

Hrvatsku će predstavljati Damir Kedžo sa pesmom „Divlji vjetre“, Ana Soklič će ispred Slovenije otpevati kompoziciju „Voda“, a rumunski kandidat je pevačica Roxen, koja će nastupiti numerom „Alcohol You“.

Makedonija još uvek nije izabrala svog predstavnika. Budući da će ga izabrati interno, još uvek nije poznat datum objavljivanja evrovizijske numere.