Mia Bjelogrlic
Mia Bjelogrlić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Mia Bjelogrlić, ćerka našeg glumca i filmskog producenta Dragana Bjelogrlića, već danima dobija uvrede zbog stava o ratnom zličincu Ratku Mladiću, koga je žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu pre nekoliko dana osudilo na doživotnu robiju.

Pročitajte još:

Naime, Mia nije želela previše da komentariše ovaj slučaj, ali je istakla da je zbog svoje izjave „da je veličanje ratnih zločinaca sramota“, dobila dosta uvredljivih poruka od pojedinaca.

„Kažem da je za mene sramota veličanje ratnih zločinaca, desi se ovo, pa puta 200“, napisala je Mia u opisu fotografija koje je objavila.


Mia je ispod svoje objave dobila podršku pojedinaca, no bilo je i onih koji su joj poručili da treba „da se srami zbog svojih izjava“.

Pročitajte još:

Ona je zatim tviterašima koji su je izvređali pokušala da objasni da se njen komentar nije odnosio na kompletan narod, već samo na ratne zločince.

No, ni posle njenog objašnjena stvari se nisu popravile, a pojedinci su nastavljali da je vređaju koristeći najpogrdnije reči.

Podsetimo, bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe koje Mladićeve odbrane, ali i Tužilaštva.

Žalbeno veće Haškog tribunala je, uz protivljenje predsedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe, potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Žalbeno veće nije usvojilo žalbu Tužilaštva da Mladić bude proglašen krivim za genocid u šest opština u BiH – Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor – za šta je prvostepenom presudom bio oslobođen.

Za usvajanje žalbe tužilaštva glasalo je dvoje od petoro sudija – Aminata Engum i Sejmor Penton.+

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare