Foto: PIXSELL/Emica Elveđi

Poslednjeg festivalskog dana ni loši vremenski uslovi nisu mogli da naruše dobru atmosferu. Weekend je dokazao da je pre svega najprestižnije mesto susreta medija iz celog regiona.

Zatičem sebe na kafi sa koleginicom kako vodimo dinamičan razgovor nakon odgledanog panela „Smrt činjenica“. Tema je bila disbalans upotrebe i konzumacije medijskog prostora. Za činjenice i pouzdanost plasirane informacije više niko ne mari. Stvari se primaju zdravo-za gotovo, na način koji je do pre dvadesetak godina bio neprihvatljiv i etički nedopustiv.

Foto: PIXSELL/Kristina Štedul Fabac

Mediji prate trend razvoja digitalne komunikacije i u želji da ga sustignu, obaraju svoje (novinarske) profesionalne kriterijume. Zadate novokomponovane norme se moraju prevazići u cilju ozdravljenja toksičnog medijskog prostora. Moramo se vratiti objektivnosti i relevantnosti informacije u cilju razvoja kritičkog mišljenja gledaoca (konzumenta), jedan je od zaključaka sa ovog panela.

Tema plasiranja „fake newsa“ bila je i deo razgovora „TV Maratonci“ na kom su učestvovali Aleksandar Stanković (HRT), Zoran Šprajc (RTL), Olivera Kovačević (RTS) i Božo Sušec (TV komentator). Svako od učesnika poredio je svoja profesionalna iskustva sa iskustvima nadolazećih generacija. Oni su upozorili na izgubljenu verodostojnost televizijskog programa, zbog čega se mora hitno pomoći mladima u snalaženju među gomilom lažnih vesti.

Foto: PIXSELL/Šime Zelić

U nastavku programa Jelena Đoković, suosnivačica i globalna direktorka „Novak Đoković Fondacije“ pokušala je prisutnima i voditeljki Idi Prester da odgovori na pitanje da li su mediji i humanitarni rad na istoj strani.

Na jednoj od festivalskih sala, u okviru Weekendove radionice, mogli ste saznati kako vaš brend „na mala vrata“ može osvojiti platformu TikTok. Takođe smo slušali zabavan razgovor na temu „Udobno u svojoj koži: Život bez filtera“, gde se polemisalo na temu prirodnog izgleda javnih ličnosti i uticaju influensera na eventualnu promenu javnog mišljenja.

Oblačan dan u Rovinju okončao je jak pljusak, nakon kog smo se ponovo okupili u velikoj dvorani. Uz upečatljiv nastup jednog od najtraženijih regionalnih repera Vojkov V-a, glamurozan i spektakularan nastup novosadskog benda Gift dočekali smo jutro… Jutro u kom Weeekend nije promenio sve(t) ali je, kao i uvek, podstakao prisutne na razmišljanje i reviziju svojih sposobnosti, snage i uticaja.

Foto: PIXSELL/Ružica Vrhovec

 

Do naredne godine, lep pozdrav iz Rovinja.

Bonus video: Koncert Manu Chao u Beogradu 2022.

Komentari

Svi komentari (0)