viktor savic, marina abramovic i aleksandar vucic
Foto:Zoran Lončarević/EPA/GEORGIOS KEFALASTanjug/Hannah McKay/Pool via AP

Glumac Viktor Savić je na svom Instagramu odlučio da kritikuje rad najnagrađivanije i najpoznatije konceptualne umetnice na svetu, te je objavio dva video snimka na kojima se vidi njen performans sa golim muškarcima koji prilaze umetnici dok ona kleči.

PROČITAJTE JOŠ

Preko prvog snimka Savić je konstatovao: „Znam, seljak sam … zatucani Srbin koji ne razume ‘umetnost'“, a preko drugog se nadovezao: „I kao takav kažem: Marina vrati nagradu“.

Goli muškarci u performansu redom prilaze Marini i pokazuju joj polni organ, kasnije dolazi i do kontakta.

Inače, jedna od najznačajnijih umetnica današnjice Marina Abramović u Njujorku je, u ime predsednika Srbije, primila Zlatnu medalju za zasluge, a uručio joj je ambasador Marko Đurić.

U pismu koje je Marini Abramović uputio Aleksandar Vučić, ističe se da Srbija razvija i implementira kulturnu politiku spremnu i sposobnu da privuče i zadrži malada umetnike, koji, poput Marine Abramović, neće morati da odlaze iz zemlje da bi ostvarili svoju umetničku viziju.

Foto: Instagram / Printscreen

Vučić je istakao da je Marina Abramović pokazala ne samo Srbiji, nego i celom svetu kako se ruše zidovi i barijere i da je to ono što Srbija želi da usvoji kao svoj model.

Foto: Instagram / Printscreen

Marina Abramović je za RTS rekla da nije očekivala da će dobiti medalju dok je živa.

Foto: Instagram / Printscreen

Ko je Marina Abramović? 

Marina Abramović je rođena neposredno posle rata 30. novembra 1946. godine u partizanskoj porodici. Roditelji Voja i Danica Abramović bili su aktivni učesnici NOB, verovali su u revoluciju i komunističku budućnost SFRJ. Oboje su imali uspešnu vojničku karijeru. Danica Abramović je sredinom šezdesetih godina bila i direktor Muzeja revolucije u Beogradu. Njen deda je bio patrijarh srpski Varnava, patrijarh od 1930. do 1937. godine i sahranjen u Crkvi Sv. Save u Beogradu na Vračaru.

Marina Abramović od 1965. godine studirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Kompletirala je svoje postdiplomske studije na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu, a zatim je predavala na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Od 1968. godine objavljivala je tekstove i crteže a od 1973. godine organizovala je svoje akcije performansa.

Od 1997. do 2004. godine bila je predavač na Fakultetu likovnih umetnosti u Braunšvajgu za umetnost performansa. U Njujorku osnovala je Nezavisnu performans grupu, jedan forum za aktuelnu performans umetnost gde želi da radi sa izabranim mladim umetnicima i umetnicama.

Marina živi od 1975. godine u Amsterdamu, gde je 1987. godine kupila kuću, ali je više vremena provela putujući po svetu i na izložbama. U jesen 2005. godine preselila se iz Amsterdama u Njujork. Godine 2005. udala se za italijanskog skulptora Paola Kanevarija.

Rad Marine Abramović

Bodi-art u koje je Marina počela da ispituje granice psiho-fizičke izdržljivosti, vezuju se za festival u Edinburgu 1973. godine. Performans sa dvadeset noževa bio je prvi u nizu deset akcija nazvanih „Ritmovi“ i Marina je tada sebi prvi put nanela lakše telesne povrede. Noževe je koristila tako što ih je brzo zabadala između prstiju, a kad god bi pri brzini zasekla prst uzimala bi drugi nož. Njena ideja bila je da ritam udarača tako uskladi da uvek unapred zna kada će nož dodirnuti njenu kožu.

PROČITAJTE JOŠ

U akciji „ritam 5“, izvedenoj na Aprilskim susretima 1973. godine, izložila se novim opasnostima. Zapalila je vatru oko zvezde petokrake i, nakon spaljivanja pramenova kose i noktiju, legla u njen centar. Umalo se nije ugušila, publici trebalo dosta vremena da shvati kako Marina ne glumi trans, već je zaista ostala bez svesti.

U Galeriji savremene umetnosti u Zagrebu 1974. godine ona je pred publikom uzimala tablete za lečenje akutne šizofrenije, želeći da dovede svoje telo u nepredvidljiva psiho-fizička stanja (grčenje mišića, gubljenje orijentacije). Nakon toga, slično dejstvo je želela da oseti pod dejstvom fizičkih sila.

U performansu „Ritam 4“, održanom u galeriji Dijagram u Milanu iste godine, Marina je svoju akciju ovako opisala: „U praznom osvetljenom prostoru postavljen je snažan ventilator koji kroz široki otvor izduvava veliku količinu vazduha. Postepeno se približavajući pokušavam da udahnem sav vazduh… Video kamera prati čitav proces i preko dva ekrana u galeriji publika može samo da vidi samo krupni plan moga lica i promene na njemu pod uticajem snažnih naleta vazduha. Ventilator je van kadra, te posmatrači ne znaju šta izaziva te deformacije i grimase.“

U poslednjoj akciji iz ove serije, Marina Abramović je odlučila da se suoči sa smrću. Na poziv Studija Mora u Napulju, ona izvodi „Ritam o“ 1975. godine koji je mogao da se ostvari samo uz saradnju sa publikom. Pre početka performansa, Marina je ostavila uputstvo posetiocima: „Na stolu se nalaze predmeti (žileti, noževi, pištolj) koje možete upotrebiti na meni, ja sam objekt. Akcija će trajati 6 časova. Svu odgovornost za vaše ponašanje preuzimam na sebe.“ Sve je te večeri počelo pitomo. Neko ju je okrenuo u krug. Neko ju je dodirnuo na dosta prisan način. Ali trećeg sata stvari su počele da se menjaju. Publika je počela da se transformiše i na kraju je izbila tuča između onih koji su je štitili i onih koji su je povređivali.

U periodu između 1976. i 1988. godine ona će sa Ulajom (Uve Lajsipen) kojeg je upoznala i koji je bio rođen istog datuma kao i ona, putovati po svetu. Prvih pet godina stanovali su u automobilu a performanse, koji su im bili jedini izvor prihoda, radili su spontano. Od 1980. godine pa sve do 1983. boravili su u pustinjama Australije, u Sahari i pustinji Gobi. Kraj putovanja, ali i njihove ljubavi bio je Kineski zid. Za oboje bilo je to mesto apsolutne esencije, novi spiritualni svet. U performansu „Hod po velikom zidu“ 1988. oni su pešice krenuli sa različitih krajeva te građevine i za tri meseca prešli 2000 km, kako bi se tačno određenog datuma, prema dogovoru, sastali u jednoj tački zida. Taj susret je bio rastanak ovog umetničkog dueta. Marina Abramović je ponovo radila sama.

Marina Abramović je od 14. marta do 30. maja 2010. godine imala svoju retrospektivnu izložbu u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, koja je obuhvatala i performans The Artist is Present, na kojem je 763 sata i 30 minuta sedela nepomično u tišni, dok su posetioci jedan po jedan sedeli na stolici nasuprot nje bez da je dodiruju ili pričaju sa njom. Na stolici naspram nje je za vreme trajanja performansa sedelo 1545 posetilaca, među kojima su bili Lou Reed, James Franco, Bjork, Lady Gaga. 750.000 posetilaca je prošlo kroz atrijum muzeja za vreme trajanja izložbe. Bila je to najveća izložba performansa u istoriji Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

Marina Abramovic je glavni protagonista u dokumentarnom filmu nazvanom Marina Abramović: The Artist is Present, koji je baziran na njenom životu, istoimenoj izložbi i performansu u Muzeju moderne umetnosti 2010. godine. Film je prikazan u SAD, na televizijskom kanalu HBO i osvojio je nagradu Peabody 2012. godine, za najbolje televizijsko ostvarenje u kategoriji dokumentarnog programa.

Sarađivala je i sa velikim holivudskim zvezdama, poput Lejdi Gage, ali se svojevremeno pojavila i u jednoj epizodi kultne serije „Seks i grad“.

BONUS VIDEO: Marko Đurić i leptir mašna 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (35)