Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbija je sinoć dobila ovogodišnjeg predstavnika na Evroviziji, koja će se održati u Roterdamu u periodu od 12. do 16. maja.

Sinoć je glasovima publike i stručnog žirija proglašena pobednička pesma koja će Srbiju ove godine predstavljati na pesmi Evrovizije. Grupa „Hurricane“, u sastavu od tri devojke Sanje Vučić, Ksenije Knežević i Ivane Nikolić takimićiće se u Roterdamu sa pesmom „Hasta la vista“. One su trinaeste po redu predstavnice Srbije na ovom takmičenju, a podsetimo i ko su prethodnih godina bili naši predstavnici i kakav su plasman ostvarili.

Godine 2007. pevačica Marija Šerifović predstavljala je Srbiju na 52. Evroviziji koja je tada održana u Helsinkiju. Marija je izvela pesmu „Molitva“, zahvaljujući kojoj je osvojila prvo mesto na Eurosongu. To je bio prvi put da je Srbija odnela pobedu na velikom muzičkom takmičenju. Marija je dobila ubedljivih 268 poena, dok su drugoplasirana Ukrajina i trećeplasirana Rusija imale po 235 i 207 poena.

Foto:Profimedia.rs

Kada je naša prva evrovizijska pobednica stigla u Beograd nakon pobede u Helsinkiju, dočekalo ju je 100.000 ljudi, na šta je bila posebno ponosna.

„Bila sam veoma srećna i ponosna kada me je u Beogradu ispred Skupštine dočekalo 100.000 ljudi. To se doživi jednom u životu. To je neverovatna slika i prizor, i situacija koja se retko kome događa“ rekla je tada pevačica.

„Iskreno verujem da ću ove godine „Eurosong“ dovesti u Beograd“, izjavila je Marija neposredno pred odlazak na takmičenje, i to je i učinila. Donela je trijumf svojoj zemlji i omogućila da se izbor za pesmu Evrope 2008. godine održi u Beogradu.

I dvanaest godina kasnije, Evropa nije zaboravila Mariju i njenu pesmu „Molitva“, koju su strani mediji spominjali kao jednu od najboljih koja je otpevana na ovom takmičenju. Naime, prošle godine, britanski portal Independent analizirao je pesme koje su odabrane na Eurosongu, a „Molitvu“ su svrstali u top 10 pobedničkih pesama.

Pevačica Jelena Tomašević predstavila se Evropi pesmom „Oro“, i tako je zauzela šesto mesto u finalu na Evroviziji 2008. godine. Jelena je tada govorila da nije razočarana što nije pobedila na festivalu i što je pobedu odneo Dima Bilan iz Rusije.

Foto:Vesna Lalic

Inače, ona se 2005. takmičila na „Beoviziji“. Tada je pevala numeru „Jutro“, ali nije uspela da se izbori za pobedu kako bi učestvovala na izboru za pesmu Evrovizije.

Marko Kon i Milan Nikolić odneli su pobedu na „Beoviziji“ kompozicijom „Cipele“ i tako postali predstavnici Srbije na Eurosongu koji se održavao u Moskvi. Oni tada nisu uspeli da prođu u finale, a Kon je za to „orkivio“ geografiju.
Foto: Zoran Lončarević
„Bilo bi glupo da kažem da nisam razočaran, naravno krivo mi je, ali šta je, tu je“, rekao je tada Marko, a za ovakav rezultat „krivi” geografiju.

„Imali smo stvarno tešku grupu sa šest bivših članica SSSR-a i četiri izrazita favorita, ali na to niko nije mogao da utiče, prosto je žreb bio takav“, objasnio je tada kompozitor.

Pevač Milan Stanković 2010. otputovao je u Oslo kako bi se takmičio za pesmu Evrovizije. On se tada predstavio numerom „Ovo je Balkan“ i tako se plasirao u finale, gde je zauzeo 13. mesto. Milan je pre par godina ispričao kakvo je njegovo mišljenje o takmičenju u kome je tada učestvovao.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Mislim da na kraju ti ishodi ne zavise mnogo od pesme i izvođača, nego od trenutka. Evrovizija je jedno privatno takmičenje koje je izgubilo na nekom kredibilitetu u međuvremenu“, rekao je svojevremeno Stanković.

Danicu Ninu Radojčić publika je upoznala 2011. godine, kada je učestvovala na Beoviziji, a potom i predstavljala Srbiju na Evroviziji sa pesmom „Čaroban“. Nina je tada zauzela 14. mesto na popularnom takmičenju, a posle toga je odlučila da ne nastavi muzičku karijeru. Ona se ubrzo udala i preselila u Sidnej, a u jednom intervjuu otkrila je kako sebe ne vidi kao pevačicu, ali će joj muzika zauvek ostati velika ljubav.

„Sebe zamišljam jednog dana kao menadžera neke prestižne farmaceutske kuće, a nadam se da ću sa svojim ocenama i prosekom u tome i uspeti, ali muzike se nikada neću odreći“, rekla je Nina tada.

Pesmom „Nije ljubav stvar“, pevač Željko Joksimović predstavio je Srbiju na 57. Evroviziji u Bakuu. Njegova kompozicija zvanično je osvojila treće mesto, ali po broju glasova stručnog žirija numera je bila na drugom mestu. Nakon učestvovanja na festivalu Željko je rekao da ne namerava da ponovo učestvuje na Eurosongu.

Foto:EPA/JOERG CARSTENSEN

„Pa to je namešteno, zar ne“, jednom prilikom je rekao kantautor.

Moje 3 je muzička grupa koja je osnovana 2013. godine sa ciljem da učestvuje na Beosongu. Članice grupe bile su superfinalistkinje druge sezone muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“ – Marina Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović. One su osvojile pobedu na Beviziji sa pesmom „Ljubav je svuda“ i tako postale predstavnice Srbije na Eurosongu, a u polufinalu našle su se na 11. mestu, ne uspevši da se plasiraju u finale. Nedugo zatim njihova grupa se raspala i svaka pevačica je započela solo karijeru.

Na veliko iznenađenje mnogih, Srbija 2014. godine nije imala predstavnika na Pesmi Evrovizije zbog finansijskih teškoća.

„Kao samostalna država, Srbija je učestvovala na tom takmičenju od 2007. godine i postigla niz dobrih plasmana, a 2008. godine, kao domaćin Evrosonga, Radio-televizija Srbije je postavila nove standarde u organizacionom i tehničkom smislu koji i danas služe za primer evrovizijskoj zajednici“, oglasio se tada RTS.

Već sledeće godine bilo je mogućnosti da se ponovo održi muzičko takmičenje, a pevačica Bojana Stamenov branila je srpske boje na Evroviziji u Švedskoj. Ona je nastupila pesmom „Beauty never lies“, koja joj je obezbedila 10. mesto u finalu.
Foto: Zoran Lončarević

Podsetimo, nakon prve polufinalne večeri, svetski mediji pisali su o Bojaninom raskošnom glasu i talentu, pa stoga i ne čudi skok na kladionicama do čak šestog mesta. Nakon učešća u muzičkom takmičenju, učestovala je u rijalitiju „Farma“.

Članica grupe Hurricane, Sanja Vučić, dok je još bila solo pevačica, pesmom „Goodbye“ plasirala je Srbiju na 18. mesto na Evroviziji 2016. godine u Stokholmu. Iako nije osvojila bolji plasman, Evrovozija joj je obeležila karijeru.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Pamtiću je sigurno kao jedno divno iskustvo koje mi je donelo mnoga prijateljstva i kontakte“, govorila je Sanja o Evroviziji.

Inače, ove godine Sanja kao članica Hurricane predstavila se na Beosongu pesmom „Hasta la vista“.

 

Tijana Bogićević se 2017. takmičila na Evrosongu u Kijevu, gde nije uspela da se plasira u finale pesmom „In Too Deep“. Domaća publika ju je više upoznala nakon nastupa na Evroviziji, i kako kaže, to je dosta doprinelo njenoj daljoj karijeri.

Sanja Ilić i Balkanika predstavili su Srbijiu na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Lisabunu 2018 godine. Oni su izveli pesmu „Nova deca“, kojom su pobedili na domaćem takmičenju Beovizija, gde su osvojili najveći broj glasova žirija i publike. Srpski predstavnici završili su na 19. mestu na ovom festivalu, dok je pobedu odneo Izrel.

Nevena Božović prošle godine bila je srpska predstavnica na velikom festivalu Evrovizija. Pevačica je nastupom za numeru „Kruna“, za koju je sama napisala tekst, zauzela 17. mesto. Nevena je tada imala veoma energičan i emotivan nastup.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs