Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/EPA-EFE/RINGO CHIU/EPA-EFE/IAN LANGSDON/EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Posle tragične smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, za čije ubistvo je optužen beli policajac Derek Čovin, u znak protesta oglasile su se brojne svetske zvezde poput Bili Ajliš, Bijonse, Lejdi Gage i Điđi Hadid.

PROČITAJTE JOŠ

One su iskoristile svoju slavu da putem društvenih mreža ukažu na nejednaka prava crnog i belog čoveka u američkom društvu.

Manekenka Điđi Hadid u svom postu na Instagramu ukazala je na licemerje u vladinoj politici prema ovom slučaju i posebno prema postupanju predsednika prema belim i crnim demonstrantima. Takođe, apelovala je na sve svoje pratioce na Instagramu „Nastavite da potpisujete peticiju i zahtevajte pravdu”

View this post on Instagram

#justiceforgeorgefloyd #blacklivesmatter

A post shared by BILLIE EILISH (@billieeilish) on

„Ovu nedelju pokušala sam da iskoristim tako što ću da smislim način na koji mogu da dam svoj doprinos rešavanju ove delikatne situacije. Svesna sam uticaja koji imam i zbog tog imam odgovornost prema svakoj reči koju ovde napišem. Uvek nastojim dobro da razmislim pre nego što nešto kažem. Ali zbog ovih sranja koja se dešavaju tek ću početi da govorim“, napisala je Bili Ajliš u svom postu na Instagramu u kome dalje govori o privilegijama belaca i korišćenju fraze “all lives matter” („svi životi su bitni“) koja predstavlja kontratežu pokretu za prava Afroamerikanaca Black Lives Matter.

„Niko ne kaže da vaš život nije bitan… Niko ne govori bukvalno ništa o vama… Prestanite da se ponašate kao da se svet vrti oko vas.“

Bijonse

Bijonse je podelila video izjavu u kojoj je poručila pratiocima da ukoliko žele da budu osuđeni svi odgovorni za smrt Džordža Flojda potpišu peticiju.

Arijana Grande

View this post on Instagram

again, i ask my followers to please keep signing these petitions, making donations if u are able to, continue having conversations w family and friends about racism (overt and covert) and the senseless acts of murder that happen in this country far too often, please keep reading up, following accounts on here (i will recommend some!) to keep u updated and learning and sharing links and resources.. our black friends need us to show up and to be better and to be vocal. now more than ever. online. offline even more so. this is more than a post. we have to show up. there is work that needs to be done and it is absolutely on us to do it. #blacklivesmatter here are some accounts i’ve followed that have helped me understand more about my privilege and how to use it to help others. @privtoprog @rachel.cargle @thegreatunlearn @blklivesmatter please feel free to recommend some more as well in my comments.

A post shared by Ariana Grande (@arianagrande) on

„Ponovo molim sve svoje pratioce da nastave sa potpisivanjem ovih peticija, kao i sa davanjem donacija ako su u mogućnosti. Da nastave sa svojom porodicom i prijateljima da razgovaraju o rasizmu, kako otvorenom, tako i onom prikrivenom, i ubistvima koja se u ovoj zemlji predugo dešavaju. Našim crnim prijateljima je potrebno da se oglasimo, da budemo sve glasniji. Sada više nego ikada. Onlajn, ali i mimo mreže. Ovo je više od posta. Moramo da budemo tu za njih. Nešto mora da se uradi i na nama je da to učinimo. Evo nekoliko naloga koje pratim, koji su mi pomogli da razumem više o ovoj situaciji, pa vam preporučujem da ih i vi zapratite: @privtoprog @rachel.cargle @thegreatunlearn @blklivesmatter“, poručila je Arijana putem društvene mreže.

Lejdi Gaga

Lejdi Gaga je istakla da je glas crne zajednice predugo utišavan i da je smrt Džordža Flojda još jedan dokaz da je ućutkivanje smrtonosno.

„Poslednji trenutak je da crnačku zajednicu podrže sve druge zajednice“, poručuje Lejdi Gaga.

Rijana 

View this post on Instagram

For the last few days, the magnitude of devastation, anger, sadness I’ve felt has been overwhelming to say the least! Watching my people get murdered and lynched day after day pushed me to a heavy place in my heart! To the point of staying away from socials, just to avoid hearing the blood curdling agony in George Floyd’s voice again, begging over and over for his life!!! The look of enticement, the pure joy and climax on the face of this bigot, murderer, thug, pig, bum, Derek Chauvin, haunts me!! I can’t shake this! I can’t get over an ambulance pulling up to an arrest, a paramedic checking a pulse without removing the very thing that’s hindering it! Is this that fucking normal??? If intentional MURDER is the fit consequence for “drugs” or “resisting arrest”….then what’s the fit consequence for MURDER???! #GeorgeFloyd #AhmaudArbery #BreonnaTaylor

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

„Ako je namerno ubistvo posledica ‘posedovanja droge ili ‘odupiranja hapšenju’, koja će onda posledice snositi onaj koji je počinio ubistvo?!“ napisala je Rijana u komentaru na Instagramu.

Kim Kardašijan

Iskreno saučešće, ali i bes, izrazila je i Kim Kardašijan, koja se oglasila putem društvene mreže Tviter.

PROČITAJTE JOŠ

„Godinama, sa svakim užasnim ubistvom nevinog crnaca, žene ili deteta, uvek sam pokušavala da nađem prave reči za izražavanje saučešća i ogorčenja“, napisala je Kim u jednom od tvitova i nastavila:

„Ali privilegija koju mi pruža boja moje kože često me ostavlja da se osećam kao da ovo nije borba koju zaista mogu preuzeti kao svoju. Ne danas, ne više.Poput mnogih od vas, ljuta sam. Više sam nego ljuta. Besna sam“, poručila je Kardašijan.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)