Springstin posvetio pesmu Flojdu: Traje koliko je on umirao

Podeli:
Foto: EPA-EFE/PETER FOLEY

Američki muzičar Brus Springstin je iskoristio priliku u radio emisiji "Sirius XM", u kojoj je bio gostujući di-džej, kako bi oštro kritikovao odgovor Bele kuće na policijsko nasilje i pandemiju koronavirusa.

Sedamdesetogodišnja rok zvezda poručila je da se SAD nalazi „u plamenu i haosu“ nakon, kako je rekao, „mlakog i bezosećajnog odgovora“ na umrle od covida-19 i rasnu nepravdu, objavio je „Variety“.

PROČITAJTE JOŠ

Springstin, čiji su poznati hitovi „Born To Run“ i „Dancing In The Dark“, započeo je emisiju u sredu sa svojom protestnom pesmom „American Skin (41 Shots)“.

Pesma govori o ubistvu nenaoružanog Afroamerikanca Amada Dijaloa, koga su usmrtila četiri bela policajca 41 metkom.

Springstin je u sredu tu pesmu posvetio Džordžu Flojdu, nenaoružanom Afroamerikancu koji je preminuo prošle nedelje prilikom nasilnog policijskog privođenja, a čija je smrt bila okidač za proteste.

„Ova pesma traje skoro osam minuta. Toliko je umirao Džordž Flojd, dok je policajac držao koleno na njegovom vratu“, rekao je Springstin.

Springstin je pustio i protestne pesme drugih autora, poput „Strange Fruit“ Bilija Holideja, „This Is America“ Čajldiš Gembina i „Burnin ‘and Lootin'“ Boba Marlija.

Takođe je pročitao delove govora aktivista za prava Afroamerikanaca Martina Lutera Kinga, napisanog u zatvoru u Alabami nakon protesta 1963.

„Iskonski greh ropstva ostaje nerešeno pitanje američkog društva“, rekao je Springstin.

„Taj teret postaje teži sa svakom novom generacijom. Ovoj nasilnoj, haotičnoj nedelji na američkim ulicama nema kraja na vidiku“, dodao je.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar