Foto:Pedja Milosavljevic / STARSPORT; Nemanja Jovanović; Goran Srdanov

Vest da je u požaru u Kaštelima u Hrvatskoj potpuno uništeno više od pet brodova, a među njima i jahta poznatog srpskog preduzetnika Milana Popovića nije izolovan slučaj. Domaća javnost se tokom godina uverila da slavni i bogati Srbi nemaju puno sreće sa jahtama u komšiluku.

„Da, i moja je jahta izgorela“, rekao je Popović za portal 24 sata.

Inače, stravični požar dogodio se u marini Kaštel Gomilici u Hrvatskoj, u kojoj su locirani najskuplji brodovi i jahte. Uništeno je više brodova, a kako prenosi pomenuti portal dva su potonula, a pet je oštećeno.

Vatrogasci su se gotovo dva sata borili sa požarom u Kaštelima. U lajvu portala Index.hr čule su se eksplozije, nakon čega se video veliki plamen.

Poznati srpski preduzetnik, u medijima prozvan kraljem bakra, široj javnosti poznat je i kao bivši suprug hrvatske pevačice Severine Kojić. Popović i pevačica imaju sina.

Foto: Nemanja Jovanović

Mitrović svojevremeno ostao bez jahte

Slično se pre skoro deset godina dogodilo i Željku Mitroviću, vlasniku televizije Pink.

PROČITAJTE JOŠ

Željko Mitrović, vlasnik TV Pinka, podneo je svojevremeno, ne tako davne 2014. godine ustavnu žalbu jer mu je hrvatska carina zaplenila jahtu El Bosco 2010. godine, tražeći da plati dva miliona evra carine i takse.

Mitrovićev advokat Neven Cirkveni otkrio je tada da su se, nakon što im je Upravni sud odbio žalbu, odlučili na ustavnu žalbu.

„Podneli smo je jer smatramo da su nam uskraćena ustavna prava, a ostale postupke vodili smo zbog niza proceduralnih propusta pri oduzimanju jahte“, rekao je advokat tada.

Sud u Dubrovniku odbio je tada žalbe i naložio je tužitelju namirivanje troškova postupka u iznosu od 372.540 kuna. Jahtu je Mitroviću Carinska uprava zaplenila 2010. godine, tražeći da plati carine i takse. Brod je zaustavljen kad je iz crnogorskog uplovljavao u hrvatsko teritorijalno more.

Carinici su ocenili da su tada počinjena dva prestupa. Prvi je bio to što Mitrović, tada većinski vlasnik firme El Bosco sa sedištem u Gibraltaru na koju je brod registrovan, nije bio na jahti u trenutku ulaska u Hrvatsku.

Drugi propust bio je to što su četiri člana posade zatečena na jahti zaposlena u Mitrovićevoj firmi sa sedištem u Hrvatskoj. Po hrvatskim propisima, jahta u vlasništvu inostrane firme ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj firmi. Mitrović je odbio da plati carine i takse i upustio se u pravnu bitku. Carinska uprava je 2011. pokušala jahtu da proda putem oglasa, ali to je advokat Mitrovića tada uspeo da zaustavi.

Željko Mitrović Foto:Goran Srdanov

Hrvatska zabranila porodici Đoković da uđe s jahtom

Hrvatska policija u junu 2011. godine nije dozvolila ulazak u Dubrovnik jahti „Dijana“, u vlasništvu porodice najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića, iako je lučka kapetanija u tom gradu prethodno odobrila uplovljavanje.

„Veoma smo razočarani! Bez obzira na to što su sve vreme znali o kome je reč, bez razloga su nas držali tri i po sata na graničnom prelazu, iako nismo prekršili nijedan zakon. Pustili su nas tek kada smo platili kaznu, ali tada više nismo imali volje za odlazak u Dubrovnik i vratili smo se za Tivat“, izjavio je tada Tanjugu Srđan Đoković, otac srpskog tenisera.

Na jahti su, osim Srđana, bili i njegova supruga Dijana, Novakova braća Marko i Đorđe, kao i članovi posade.

Do problema na granici došlo je pošto je kapetan broda „Dijana“ Ivan Žegura pre isplovljavanja iz marine „Porto Montenegro“ u Tivtu kontaktirao lučku kapetaniju u Dubrovniku i dobio uverenje da je ulazak u taj grad izvodljiv ukoliko „ne ide ispod otoka i ne ulazi u teritorijalne vode Hrvatske više od 12 milja, koliko je prema zakonu dozvoljeno“.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare