Simbolika 12. maja: Konstrakta peva na Evroviziji na dan Marijine pobede

Showbiz 07. maj. 202208:19
Podeli:
Marija Šerifović i Konstrakta
Marija Šerifović i Konstrakta Foto: Nemanja Jovanović, Dragan Mujan/Nova.rs

Marija Šerifović je pre tačno 15 godina odnela pobedu i prvi put dovela Evroviziju u Srbiju. Ona je sa numerom "Molitva" trijumfovala u Helsinkiju 12. maja, istog datuma kog će ove godine Konstrakta prvi put da se predstavi evropskoj publici sa pesmom "In corpore sano", ali i kada se slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Kako je ceo nastup i pesma Ane Đurić Konstrakte puna simbolike i skrivenih značenja, ne možemo a da se ne zapitamo, da li će joj i ovaj simboličan datum, 12. maj, doneti sreću.

PROČITAJTE JOŠ:

Pre 15 godina smo slavili i dičili se bojama naše zastave. Cela Evropa je slušala pobedničku numeru u izvedbi Marije Šerifović. Srpska predstavnica je u Helsinkiju sa 268 poena ubedljivo pobedila ispred drugoplasirane Ukrajine, a treće mesto je osvojila Rusija.

Ove godine Konstraktri se od samog početka, od kada je izglasana na takmićenju "Pesma za Evroviziju '22", predviđa da će ostvariti neverovatan uspeh.

Od kako je ozvaničeno da će upravo Konstrakta biti naša predstavnica u Torinu, njena numera počela je da se penje na svetskim kladionicama za favorita Evrovizije. Trenutno se nalazi na 12. poziciji, dok je glavni favorit za pobedu Ukrajina.

Srbija se 2007. godine, već aprila meseca, na kladionicama (uz Švedsku i Švajcarsku) najbolje kotirala, te su kvote obećavale dobar rezultat. Prema tadašnjim kvotama jedne od najvećih svetskih kladionica Vilijam Hil, gotovo je bilo izvesno da će Srbija preći prvu prepreku i plasirati se u finalno veče, a pred samo finale, Marija je definitivno bila favorit.

Ipak, dve pevačice, kao i njihove numere imaju malo toga sličnog, a čini se da je to samo boja njihove kose i broj pratećih vokala na bini, ali ipak, neke stvari se podudaraju.

Naime, Marija se predstavila i pobedila sa emotivnom baladom, u kojoj je pokazala svoje neverovatne glasovne mogućnosti. Za razliku od nje, Konstraka ima neobičnu pesmu, koja govori o zdravlju i problemima u društvu.

Obe nastupaju uz prateće vokale, kojih ima pet. Dok su kod Konstrakte u pitanju tri muškarca i dve žene, koji pevaju sa njom, ali i učestvuju u koerografiji, sa Marijom je bilo pet žena. Ona je otpevala "Molitvu" zajedno sa pet žena - Ivanom Selakov, Anom Milenković, Sanjom Bogosavljević, Suzanom Dinić i Ksenijom Milošević. Na društvenim mrežama su mnogi komentarisali da postoji i mala sličnost u koreografiji i pokretima.

Marija je bila obučena u crno odelo, kao i ostale devojke na bini, dok se Konstrakta do sada pojaviljivala u potpuno beloj kombinaciji.

Obe pevačice su okupila ozbiljan tim stručnjaka oko sebe, ali dok je Konstrakta sama pisala tekst, a muziku je napisala zajedno sa Milovanom Boškovićem, za Marijinu numeru je tekst napisao Saša Milošević Mare, dok je muziku radio Vladimir Graić. Za Marijin natup, koji je privukao veliku pažnju bio je zadužen reditelj Gorčin Stojanović. Konstraktin performans fascinirao je ceo svet, a u realizaciji i osmišljavanju ovog upečatljivog nastupa učestvovala je rediteljka i kolumnistkinja Maja Uzelac. Pranje ruku, peškiri i specifični pokreti rukama fascinirali su mnoge i naveli ih na razmišljanje, te su mnoge koji su gledali nastup naveli na dublje tumačenje pesme.

Šefica delegacije Srbije Anja Rogljić je pored istog datuma, primetila još jednu sličnost. Naime, ona je otkrila kako teku pripreme za Konstraktin nastup na Evroviziji, pa ispričala da joj se ove godine desila situacija koja je veoma podsetila na Evrosong u Helsinkiju pre 15 godina kada je naša Marija Šerifović trijumfovala.

-Nakon prve probe tada je supervizor Evrosonga, Šveđanin, sišao da nas pozdravi i da nam kaže da je oduševljen. I sada, 15 godina kasnije, Šveđanin je ponovo supervizor i nakon prve probe došao je do nas, pozdravio nas i rekao da ima velika očekivanja i da nam je nastup veoma dobar - ispričala je Anja Rogljić.

Konstrakta će se takmičiti za prolaz u finale sa Finskom, Izraelom, Azerbejdžanom, Gruzijom, Maltom, San Marinom, Australijom, Kiprom, Irskom, Severnom Makedonijom, Estonijom, Rumunijom, Poljskom, Crnom Gorom, Belgijom, Švedskom i Češkom Republikom. Finale će se održati 14. maja.

BONUS VIDEO: Nova.rs u poseti rodnog mesta Konstrakte

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar