Foto:EPA/SASA STANKOVIC EPA/SASA STANKOVIC; Vesna Lalić/Nova.rs

Danas se navršava 21 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića. Povod za demonstracije bile su tvrdnje predstavnika Demokratske opozicije Srbije (DOS) da je tadašnja vlast lažirala rezultate izbora za predsednika Savezne republike Jugoslavije na kojima je po navodima DOS, njihov kandidat Vojislav Koštunica pobedio Miloševića.

Sergej Trifunović, glumac i političar koji je tih dana aktivno učestvovao na demonstracijama, objavio je na društvenim mrežama dve fotografije nastale 4. oktobra 2000. godine, dan pred pad Slobodana Miloševića.

Trifunović je na fotografijama sa nekoliko okupljenih prijatelja, a svi na majicama imaju oznaku „Otpora“, pokreta koji je u to vreme bio poznat kao pokret protiv Slobodana Miloševića i njegovog režima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građane je sa terase Skupštine Beograda pozdravio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao mu. U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja je umro od srčanog udara, a ukupno je povređeno 65 osoba.

Slobodan Milošević umro je 2006. godine u haškom zatvoru, gde mu je suđeno po optužnici za ratne zločine, a njegova supruga i bivša predsednica JUL-a Mirjana Marković umrla je u egzilu u Rusiji.

BONUS VIDEO: Demonstracije 5. oktobra 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.