Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Filip Krainčanić/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages

Brojni muzičari nakon zajedničkigh projekata okončali su svoju međusobnu saradnju svađama, javnim prozivkama, pa su čak krajnje razrešenje svojih sporova tražili i na sudu.

Poznato je da se u muzičku produkciju ulaže puno novca, ali da se mnogo i zarađuje. Takvo stanje dovodi do toga da brojne muzičke zvezde povedu pravi estradni rat, kada ne mogu mirnim putem da regulišu svoju saradnju i finansije koje su ovde jako bitan faktor.

PROČITAJTE JOŠ:

Poslednji u nizu bio je Aca Lukas koji je šokirao javnost nakon što je zatražio da kolege uklone duete koje su zajednički odradili, te je uputio dopis timu Svetlane Cece Ražanatović gde traži da se sa Jutjuba uklone pesme „Pada crni sneg“ i „Ne zanosim se ja“. Ova vest iznenadila je mnoge, jer su Ceca i Lukas decenijama prijatelji, koji pored poslovne saradnje imaju privatno blizak odnos.

Povodom ove situacije oglasio se pevač, pa je otkrio o čemu se radi.

Aca Lukas Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Istina je da su dueti sa Cecom skinuti, jer ne može više niko da ima na svom Jutjub kanalu pesmu sa mnom a da ne plati ništa. Učestvovao sam u realiziji svih tih pesama, doprineo da postanu slušane, a samo drugi su imali zaradu. E pa ni kod babe nema za džabe, pa tako ni kod mene. Ne mogu pevači da koriste moje ime, a da ne plaćaju ništa“, istakao je Lukas za medije, pa je naglasio da je Ceca, ipak, nešto drugo, te da će da se potrudi da se situacija promeni.

Svetlana Ceca Ražnatović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, ovo nije jedini rat koji popularni folker vodi.

Naime, Aca Lukas je imao sličan sukob i sa koleginicom Ivanom Selakov, sa kojom je snimio duete „Omaklo mi se“, „Daleko si“, kao i „Ljubav u doba kokaina“. Kada  je na red došao poslednji duet „Svatovi“, dugogodišnji prijatelji i saradnici ozbiljno su zaratili, pa su njihove pesme uklonjene sa Jutjuba.

„Svi vi koji pratite moj rad godinama znate koliko rada i energije ulažem u svaku pesmu i koliko se trudim da idem srcem i da pružim najbolje vama kao publici. Nažalost, juče sam kao pevač prevarena moralno i materijalno od strane duet-saradnika na pesmi „Svatovi“. Cela ideja projekta je bila moja, kao i uloženi trud oko realizacije pesme i pravo od autora na novu verziju. Zbog velike neprofesionalnosti druge strane, spot se u ovakvom obliku povlači sa Jutjuba, ali uskoro ću vam pružiti novu verziju ove prelepe pesme. Hvala što ste uz mene sve ove godine! Voli vas Ivana“, napisala je tada pevačica na društvenim mrežama, a onda se oglasio i menadžer Lukasa, Saša Mirković.

Ivana Selakov Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Mi smo nekoliko dueta s bivšim bek vokalom uradili, to je uvek bilo na obostrano zadovoljstvo, a u stvari usluga da nešto napravi od sebe. Bila je dogovorena finansijska naknada, koja nije izvršena od njenog tima, pa smo spot zaustavili. Aleksandar će nastaviti dalje da peva pesmu koja je stara skoro 30 godina, a koju on izvodi. Očekuje nas duet s velikom eksjugoslovenskom zvezdom. Mogu da razumem i njenu reakciju, ne bih da govorim ko je tu prevaren“, rekao je tada Mirković za medije.

Ni tu se ne završava niz spornih situacija koje je popularni pevač imao sa kolegama, a u vezi sa finansijskom nadoknadom nakon saradnje. Slična situacija nastala je i sa pevačicom Milicom Pavlović, posle snimanja zajedničke pesme „Kidaš me“. I ovde, kao i u prethodnim slučajevima, konflikt oko dueta i finansija uticao je na prijateljstvo folkera i koleginice.
„Pesmu sam skinula sa kanala iz principa, lično ja. Ima tu svašta nečeg okolo, nisam morala da skinem, ali sam je skinula“, ispričala je nedavno Pavlović.

Lukas je tada podneo tužbu protiv „Granda“, zbog toga što su, kako je on naveo, neovlašćeno naplaćivali zaradu od njegovog dueta „Kidaš me“. Lukas smatra da „Grand“ nije imao prava da prisvoji novac od zarade od pregleda na Jutjubu i drugih striming platformi.

Milica Pavlović
Milica Pavlović Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Pored Lukasa, i drugi pevači imali su slične sukobe sa svojim saradnicima.

Svetlana Ceca Ražnatović dugi niz godina sarađivala je sa producentom Aleksandrom Milićem Milijem, a njihova saradnja završena je sukobom koji muzičari rešavaju na sudu. Spor je nastao kada je Ceca saznala da je Mili upisan kao vlasnik fonograma svih albuma koje je radio sa njom, o čemu ona, kako se navodi, nije bila obaveštena.

„Moj klijent je ispoštovao svoj deo dogovora, dok je društvo Ceca music oštetilo mog klijenta za ozbiljan novcani iznos, a zatim bez ikakvog osnova podnelo tužbu protiv njega“, ispričao je tada Milijev advokat.

Aleksandar Milić Mili Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Adreana Čekić došla je u sukob sa timom koji je radio hit „Cipele“, ali i sa koleginicom Alkesandrom Bursać, koja je snimila ovu pesmu nakon svoje Adreane. Naime, pesma „Cipele“ koju je Andreana otpevala sa Emirom Đulovićem, bila je dugo najveći hit, ali autor pesme Saša Lazić tužio je pevačicu i potražuje 50.000 evra koliko smatra da mu pripada od pregleda na Jutjubu, a bilo ih je čak 90.000.000. Pesma je uklonjena sa Jutjuba, a sukob se rešava na sudu. Posle Adreane, duet „Cipele“ sa Emirom snimila je Aleksandra Bursać.

Andreana Cekic
Andreana Čekić Foto:M. M./ATAImages.

Ni starije generacije pevača nisu izbegle sukob oko Jutjuba i određivanja vlasnika svih autorskih prava, pa su nekadašnji članovi popularne grupe „Južni vetar“ ozbiljni zaratili zbog Jutjub kanala. Kemal Malovčić, Šemsa Suljakovič i Mile Kitić uspeli su da se sporazumno dogovore sa nekadašnjim kompozitorom Miodragom Ilićem, poznatim kao Mile Bas. Međutim, mirno rešenje sa njim nisu pronašle Dragana Mirković i Sabina Sakić, supruga pokojnog pevača Sinana Sakića. Njihov sukob rešava se na sudu. Sabina je tužila Mileta, jer njen pokojni suprug Sinan nije imao nikakvu zaradu od Jutjub kanala Južnog vetra, gde se nalaze mnogi njegovi hitovi.

Južni vetar nastup na jahorini Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mile Bas je jako pokvaren, to je jedno veliko zlo od čoveka. Svojevremeno sam radila četiri godine za ‘Diskos’ i bila sam svedok kada je on u vrećama nosio novac kući, franke, nemačke marke. On je već tada pljačkao sve pevače Južnog vetra. Kada je objavio emisiju ‘Put u legendu’ o Sinanu, on je tada već bio bolestan. Sinan je to pogledao, nakon toga je plakao kao nikad. Toliko je bilo laži i bljuvotina u toj emisiji. Nakon toga mi je rekao da tražim advokata. Pored mene, advokate su uzeli i Mile Kitić, Dragana Mirković, Šemsa Suljaković, a sve u saradnji s ‘Diskosom'“, ispričala je svojevremeno Sabina.

Sukob je imao i popularni pevač narodne muzike Miroslav Ilić sa svojim dugogodišnjim saradnikom, kompozitorom Draganom Aleksandrićem, jer je neovlašćeno pevao njegove pesme u reklamama.

„Tužio sam Miroslava Ilića jer nije kontaktirao sa mnom kada je sklapao ugovor za reklame. Zbog takvih kao što je on, 20 sam godina podstanar. Uopšte mi se ne javlja, zato sam primoran da pravdu tražim na sudu“, rekao je tada kompozitor za medije.

Foto:_E-Stock_danijel_milutinovic

Takođe, jedna od aktuelnih tema jeste konflikt dve popularne pevačice Milice Pavlović i Ane Nikolić zbog pesme „Provereno“. Ova numera našla se na albumu Milice Pavlović, a ubrzo nakon objavljivanja albuma, Ana je objavila i demo verziju pesme i predstavila publici kao svoju, što je izazvalo brojne reakcije kolega, ali i burnu rekaciju Milice, koja je najavila tužbu za koleginicu.

Ana Nikolić Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

BONUS VIDEO: TOP 6 najvećih blamova Ane Nikolić 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.