Foto: Privatna arhiva

Nasmejani, namršteni, ozbiljni, sa mama i tatama, u akciji sa loptom, biciklom, dugom ili kraćom kosom... ko bi rekao da će dečaci sa slike jednog dana biti vodeće političke figure u Srbiji.

Dragan Đilas, nekadašnji gradonačelnik Beograda, lider Stranke slobode i pravde i jedan od vođa opozicije, povodom svog rođendana krajem februara ove godine, objavio je fotografiju iz detinjstva.

Đilas je na slici plavušan, izgubljenog pogleda koji gleda na stranu.

„Danas je Gojkovom bratu rođendan. Ko hoće nek čestita“, napisao je Đilas ispod fotografije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragan Đilas (@djilas_dragan)

Kako se navodi na sajtu „Istinomera„, široj javnosti je postao poznat 1991. godine kao student prorektor kada je predvodio studentske demonstracije protiv Slobodana Miloševića te i naredne godine. Ostali su upamćeni njegovi direktni pozivi upućeni 1992. godine “Mi tražimo da gospodin Milošević ode zato što vodi slabu politiku”.

PROČITAJTE JOŠ

Radio je kao novinar na Radio Indeksu i jedan je od osnivača Radija B92, gde je kasnije bio urednik Informativnog programa. Novinarstvo je napustio 1994. godine i prešao u vode biznisa. Kao vođa studentskih protesta nije želeo da uđe u politiku dok se materijalno ne obezbedi, a kada se priključio Demokratskoj stranci govorio je da to čini zbog Borisa Tadića.

Bio je član Demokratske stranke od 2004. godine do 2016. Bio je član Izvršnog i Glavnog odbora stranke, a juna 2006. izabran je za predsednika beogradskog Gradskog odbora DS-a. U decembru 2010. godine izabran je za potpredsednika Demokratske stranke. U novembru 2012. izabran je za predsednika DS.

Od 2004. do 2007. obavljao je funkciju direktora Narodne kancelarije predsednika Republike.
Od maja 2007. do jula 2008. godine bio je ministar u Vladi Srbije zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana.

Na sednici Skupštine grada 19. avgusta 2008. godine izabran je za gradonačelnika Beograda. Tu poziciju je obavljao u dva mandata, dok mu 24. septembra 2013. godine, odbornici u gradskoj skupštini, predvođeni SNS-om i SPS-om nisu izglasali nepoverenje.

Nakon loših izbornih rezultata na parlamentarnim izborima u martu 2014, u maju je održana izborna skupština DS-a na kojoj je u trci za lidersku poziciju izgubio od Bojana Pajtića. U oktobru 2014. godine podneo je ostavku i na funkciju poslanika u Skupštini Srbije i povukao se se iz javnog života.

Javna izlaganja predstavnika vlasti, danas međutim, ne mogu da prođu bez da se spomene njegovo ime – gotovo u svakom obraćanju javnosti, predstavnici Srpske napredne stranke njegovo ime izgovaraju u negativnom kontekstu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare