Foto: Zoran Lončarević

"Da imam moć prepustio bih vlast ženama kompletno jer mislim da su plemenitija i kvalitetnija bića od muškaraca", izjavio je rok muzičar Nikola Čuturilo za Nova.rs.

Povodom međunarodnog praznika žena koji se obeležava danas – 8.marta, kontaktirali smo ljude iz sveta muzike i glume da nam iskažu svoj stav o ovom prazniku, njegovom obeležavanju, ali i generalno o položaju žena u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs, rok muzičar Nikola Čuturilo, glumac Irfan Mensur, i muzičar Željko Samardžić, jednoglasno su se složili da žene, kako u Srbiji, tako i u regionu, još uvek nisu ravnopravne sa muškarcima i da je osmi mart samo obična farsa koja se obeležava „radi reda“.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

„Ja sam stari feminista. Mislim da je žena u mnogo segmenata obespravljena, počevši od činjenice da isti posao radi za manja primanja od muškaraca“, kratko je rekao Čuturilo za naš sajt.

Nikola Čuturilo Čutura Foto:Printscreen/Youtube/Nikola Cuturilo

 

Glumac Irfan Mensur, u razgovoru za Nova.rs, takođe je napomenuo da žene u Srbiji još uvek nemaju jednaka prava, kao i da to možemo zaključiti na osnovu svakodnevnih ekscena, odnosno psihičkog i fizičkog maltretiranja kome su žene izložene.

„Ja mislim da je svaki dan osmi mart i da bi tako trebali da se ponašamo u životu. Time bi muškarci samo dobili na važnosti, značaju i pameti. Žene bi slavile muškarce svakodnevno, a ne samo jednog dana kada ih se tobož sete zato što im je to dužnost“, izjavio je on i dodao:

„Žene u Srbiji nažalost nisu ravnopravne sa muškarcima, a to vidimo iz svakodnevnih ekscesa, ne samo fizičkih povređivanja, već uopšte ekscesa koji dovode ženu u drugorazredan položaj. Mislim da je u upitanju takozvani balkanski „mačoizam“ i da ćemo jednog dana, kada se budemo oslobodili te obaveze da budemo Balkanci, postati više muškarci.“

I muzičar Željko Samardžić slaže se sa konstatacijom da rodna ravnopravnost u Srbiji još uvek ne postoji.

„Nekada je taj praznik mnogo više značio nego danas i moj stav je jednim delom vezan za to vreme. Međunarodni dan žena je istovremeno događaj koji poziva na rodnu ravnopravnost i u potpunosti podržavam njegovu izvornu ideju s početka 20. veka kada je ustanovljen. Ipak, čini mi se da položaj žena nije dovoljno dobar ni na zapadu, a kamoli kod nas. Negde sam pročitao da bi rodna neravnopravnost u svetu mogla da nestane tek za 200 godina. Nadam se da nećemo morati toliko da čekamo jer po mom mišljenju, da su žene odlučivale mnoge stvari bi danas verovatno lepše izgledale“, zaključio je on za Nova.rs.