Posna trpeza u domu poznatih: Ko šta sprema za Veliki petak

Showbiz 30. apr. 202109:17 > 09:40
Podeli:
Milena Vasić, Zlata Petrović, Dragica Radosavljević Cakana, Sanja Đorđević, Sanja Djordjević
Foto: Arhiva/E-Stock/Časlav Vukojičić/Miloš Rafailović

Veliki petak smatra se najtužnijim danom hrišćanstva, koji je za sve hrišćane dan strogog posta, a oni koji ovaj praznik obeležavaju, pripremaju posnu hranu. U Srbiji je običaj da se na Veliki petak zaustave svi poslovi. Pored toga, tada se farbaju uskršnja jaja, što je običaj i tradicija tog praznika.

I dok nije zavladala pandemija, estradi je, u većini slučajeva, Veliki petak bio neradni dan.

Pozvali smo nekoliko poznatih ličnosti, koje su podelile s nama kako obeležavaju Veliki petak, te otkrile šta će se naći na njihovoj prazničnoj trpezi.

Zlata Petrović ove godine napravila je izmene, pa umesto da dočekuje goste, ona će biti u gostima kod sina i njegove porodice.

PROČITAJTE JOŠ

„Prethodnih godina je tradicija bila da deca dolaze kod mene na ručak. Međutim, ove godine smo napravili obrt. Veliki petak je planiran kod dece jer su najavili sunčan dan i provešćemo ga u dovrištu. Snajka i ja smo se izdogovarale oko hrane, pa sam nešto ja pripremila, a nešto ona. Posna hrana se na Veliki petak postavlja na sto i u tome više uživamo mi stariji. Zna se šta je na trpezi – od ribe, nekih salatica, klačića, pitica, kiflica… Klasika… Nema tu mnogo filozofije. E, onda uveče kad dođem kući, farbam jaja. Kod mene je običaj da se u večernjim satima posvetim tome, pa lagano natenane“, rekla je Zlata.

Zlata Petrović
Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Glumica Milena Vasić se uzdražava od mrsne hrane tokom celog uskršnjeg posta.

„Posna trpeza je za mene počela 15. marta. Jaja se, naravno, boje u lukovini po maminom starom receptu i poneko šareno. Ove godine će se tome Lav naročito radovati. Svi sa velikom radošću čekamo i spremao se na nedelju, odnosno najradosniji hrišćanski praznik“, rekla nam je glumica.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Dragica Radosavljević Cakana na Veliki petak okuplja sve članove porodice, a prethodnih dana bila je zadužena za pripremanje velike posne trpeze.

„Svaki praznik dočekujem i obeležavam na poseban način. Tih dana se posebno osećam, nekako sam u duši mirna. Volimo da se okupimo i proslavimo. Nije da se hvalim, ali zaista jesam prava domaćica i uživam da spremam za ljude koje volim. Veliki petak je veoma značajan za moju porodicu, tako da tog dana na stolu mora biti svega. Ima dosta posnih specijaliteta koje sam spremila, a najviše ribe. Taj dan dočekujemo i zbog farbanja jaja, i baš tog dana dočekujem ćerku i unučiće iz Istanbula, tako da ćemo u popodnevnim satima svi biti na okupu za stolom“, rekla je Cakana.

Foto: Vladislav Mitić

Danijela Karić kaže da za praznike svako u kući ispunjava svoje obaveze, a da je njen suprug Ivan Mileusnić glavni u pripremanju hrane.

„Uvek obeležavamo kod kuće sa decom. Svi učestvujemo u svemu, pošto im je jako zabavno, tako da Ivan i ja moramo da ih slušamo i poštujemo njihove želje. Što se tiče trpeze, Ivan obožava da kuva i sprema i moram priznati da je odličan u tome. Uglavnom on unapred osmisli i pripremi, a deca i ja pomažemo i dopunjujemo sa strane ono što zatreba. Svako ima neki svoj zadatak, pa čak i najmlađi Maksim, koji voli već da crta i para uveliko, iako ima samo godinu i sedam meseci“, rekla je Danijela.

Foto: Privatna arhiva

Sanja Đorđević striktno poštuje veru i tradiciju, a to je prenela i na ćerku Ivanu.

„Svi znamo da je Veliki petak najtužniji dan u hrišćanstvu, zato taj dan svi tihujemo, molimo se, preispitujemo naša srca i ljubav prema bližnjima. Naravno, taj dan je najstroži post i jedina mi je obaveza da farbam jaja. Posnu trpezu je lako spremiti. Na mom stolu je svakako voće, povrće, sušeno voće, orašasti plodovi… Mi se spremamo od subote za mrsnu trpezu, pa je kod nas posao od subote da bismo posle šest nedelja na Vaskrs jeli mrsnu hranu i slavili najradosniji hrišćanski praznik“, rekla je Sanja.

Foto: E-Stock/Caslav Vukojicic

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar