Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Članovi benda Maneskin, koji je odneo pobedu na ovogodišnjoj Evroviziji, već su pokazali da podržavaju LGBT+ zajednicu, a korak dalje otišli su nastupom u Poljskoj.

PROČITAJTE JOŠ

Naime, frontmen Damiano David je izvodeći pesmu „I Wanna Be Your Slave“ prekinuo nastup kako bi gestom poslao snažnu poruku i podržao pomenutu zajednicu.

S obzirom na to da su nastupili na Polsat SuperHit Festivalu, prenos je bio na nacionalnoj televiziji.

On je u jednom trenutku zagrlio svog kolegu iz benda Tomasa Ragija, a zatim ga je strasno poljubio u usta.

Ovaj snimak objavili su na svom Instagramu.

„Jednaka prava za LGBTQIA + zajednicu. Smatramo da bi svima trebalo da se dozvoli da ovo urade bez ikakvog straha. Mislimo da svako treba da bude potpuno slobodan da bude ko god i šta god je**no želi. Hvala ti, Poljska, Ljubav nikad nije pogrešna“, stoji u opisu video snimka koji je pregledan gotovo 3,5 miliona puta.

Ovaj potez je snažan udarac tamošnjoj vlasti, jer LGBTQIA+ osobe u Poljskoj ne uživaju istu zaštitu prava kao ostali, pa za ovu zemlju često kažu da je „u raljama homofobije“.

U Poljskoj istopolni parovi nemaju ista prava kao heteroseksualni.

Prema istraživanju iz 2005. godine, čak 89 odsto građana Poljske smatra da je homoseksualnost „neprirodna“, a samo polovina smatra da se homoseksualnost treba tolerisati.

Deo Poljske je otišao i korak dalje, pa je 17. juna 2019. godine gradsko veće Klvova proglasilo ovo mesto „slobodnim od LGBTQIA+ ideologije“. U toj izjavi piše da je u zemlji na delu kulturna revolucija koja potkopava autoritet porodice. Piše da se širi „homo-propaganda“ i da je nevinost dece u opasnosti nevinost.

Podsetimo, u Poljskoj pojedina sela i čitave provincije proglašavaju se „zonama slobodnim od LGBT ideologije“, a istaknuti političari seksualne manjine prikazuju kao neprijatelje naroda.

U poslednjih pet godina, od kada je na vlasti nacionalna konzervativna stranka „Zakon i pravda“, prema ocenama zaštitnika za ljudska prava, Poljska je postala najhomofobičnija zemlja Evropske unije, piše Telegraf.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)