Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

U doba pandemije koronavirusa, čini se da se svet u potpunosti izmenio preko noći. Ono što je ipak ostalo isto, jesu javne ličnosti koje su u svom prepoznatljivom stilu nastavile da rade ono što znaju najbolje - da zabavljaju ljude i šire poruku solidarnosti i jedinstva.

Kada je glumac Džared Leto odlučio da se ponovo vrati u „pravi svet“ – nakon što je dane proveo meditirajući izolovan u pustini i bez mobilnog telefona – kako je sam napisao na društvenim mrežama, našao se u potpuno nepoznatom svetu koji je u strahu od pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

„Sve se zauvek promenilo, van mozga“, napisao je glumac na Tviteru.

Globalna pandemija koronavirusa uznemirila je svet do srži, a mnogi od nas postali su očajni i gladni u potrazi za bilo kakvom vrstom sigurnosti. Dnevne rutine su magično ponovo dobile smisao i postale olakšanje za one za koje se spoljašnji svet u potpunosti promenio.

Foto:EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

 

Konzumenti globalne pop kulture, sa druge strane, vođeni primerom Leta, utehu nalaze u činjenici da je većina javnih ličnosti, čak i u vanrednim okolnostima, ostala ono što je uvek i bila.

Jedan od prvih holivudskih zvezdi koji se oglasio u vreme pandemije bio je glumac Tom Henks, koji je javnost obavestio o tome da su on i njegova supruga Rita Vilson u Australiji testirani pozitivno na koronavirus. 

Zauzimajući stereotipnu ulogu „američkog tate“, glumac je javnost uverio da su on i njegova supruga dobro, te da se trenutno nalaze u karantinu. Sledeći njegov primer, isto je uradio i glumac Idris Elba, samo nekoliko dana kasnije.

Foto: EPA-EFE/DAVID SWANSON

 

Glumica Gvinet Paltrow – zvezda filma „Contagion“ iz 2011. godine, koja u postapokaliptičnom filmu biva jedna od prvih likova koji umri od posledica globalne pandemije smrtonosnog virusa, objavila je fotografiju sebe sa maskom, ispod koje je napisala „Već sam bila u ovom filmu“.

I Devon Sava je povukao paralelu između trenutne situacije u svetu i njegove uloge u filmu „Finale Destination“, te je naveo da se samoizolovao, baš kao lik u filmu koji u jednom trenutku biva zatvoren u karantin.

Pop zvezde koje su, između ostalog,  poznate i po svojoj društvenoj odgovornosti i političkim stavovima, učinile su upravo to – poslale poruke solidarnosti.

Lejdi Gaga apelovala je na fanove da se samoizoluju i da vode računa o sebi i drugima, dok je Arijana Grande kritikovala mase zbog neozbiljnog ponašanja u vreme pandemije. Na svoj specifičan način, ovim pevačicama pridružila se i Tejlor Svift koja je objavljivala fotografije svoje mačke u karatinu.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je i onih javnih ličnosti koje nisu dovoljno dobro promislile svoja javna oglašavanja. Jedna od njih je glumica Vanesa Hadžens koja je izazvala oštre kritike javnosti zbog obraćanja na Instagramu u kome je koronavirus nazvala „običnim gripom“ i izjavila da ćemo, kako kaže, svi umreti.

Muzičari svih žanrova omogućili su besplatno strimovanje svoje muzike i koncerata za ljude koji se nalaze u samoizolaciji ili karantinu, a Bono, frontmen grupe U2, otišao je i korak dalje te je napisao pesmu posvećenu Italijanima koji se trenutno suočavaju sa velikom zdravstvenom katastrofom.

Bilo kako bilo, većina javnih ličnosti trudila se da u svom stilu pošalje pozitivne poruke ohrabrenja i solidarnosti, stavljajući svima do znanja da će i pandemija uskoro proći.

Foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia