Foto: Printscreen/Instagram/iamteyadora

Dvadesetšestogodišnja Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, jedna je od novijih imena na balkanskoj trep sceni, a u poslednjih nekoliko godina uspela je da skrene pažnju na sebe pisanjem muzike za pevačice Nikoliju i Natašu Bekvalac, ali i da snima samostalnu muziku. Jedan od njenih najvećih karijernih uspeha do sada, jeste rad na pesmama za seriju "Južni Vetar" o čemu je govorila u intervjuu za Nova.rs.

Teya Dora je jedna od najmlađih balkanskih stipendista čuvenog muzičkog koledža Berkli u Bostonu, a otkako se vratila u Beograd, radila je na nekoliko važnih projekata među kojima je i muzika za seriju „Južni vetar“. Ona je za Nova.rs otkrila ekskluzivne detalje sa snimanja serije, ali je i potvrdila ime svog novog singla koji će premijerno biti prikazan u seriji 15.marta 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Za „Južni Vetar“ sam radila dve numere. Sem Cobijeve i moje numere za špicu, Miloš Avramović, autor filma i serije, od mene je zatražio da napravim pesmu i za jednu od epizoda. Ne bih volela da pokvarim iznenađenje jer ta pesma, čije ime je  „Oluja“, uskoro izlazi. Smatram da je to nešto potpuno sveže  i nadam se da će se svima svideti“ , navodi Teya Dora i dodaje da je ponosna na pesmu koju je radila za uvodnu špicu serije, ali da je ipak imala ambicije da je sama otpeva.

„Realno svaka od pesama koje komponujem za druge, ima u sebi i nešto gde ja čujem vajb isključivo tog pevača. Oko toga se maksimalno trudim dok radim. Izuzetak je pesma „Pazi se“,  koja je naslovna špica za seriju „Južni Vetar.“ Kad sam otpevala demo koji je „Bassivity“ poslao Milošu Avramoviću, zaista sam želela da tu pesmu ja pevam. I zbog same pesme, ali i zbog serije koja je brutalno dobra. Međutim, još mnogo pre toga je bilo ugovoreno da Jovana Nikolić peva numeru za špicu, pa je tako i ostalo. Jovana je pesmu otpevala na svoj način i meni se baš dopada i njen stil . Volela bih da za nju komponujem nekoliko pesama jer ima izuzetne glasovne mogućnosti.“

Foto:Printscreen/Instagram

 

Kada je reč o drugim izvođačima koje je imala prilike da upozna i sa kojima je sarađivala, posebno izdvaja pevačicu Nikoliju za koju kaže da je originalna i otvorena za saradnje, ali i  repera Cobija, koji joj je vremenom postao prijatelj.

„Nikolija je potpuno autentični lik na našoj muzičkoj sceni. Još na svojim počecima, bila je vrlo originalna i hrabra, i bilo mi je normalno da ona bude prva osoba kojoj sam ponudila pesmu „Nema limita.“ To je jedna od prvih pesama koju sam komponovala i za koju sam napisala tekst na srpskom. Ispostavilo se da se Nikolija i ja odlično razumemo, pa posle toga kad god imam vremena uradim za nju po neku pesmu. Pored naslovne numere s njenog albuma „Yin&Yang“, nedavno sam joj komponovala još dve pesme koje će uskoro biti promovisane, a već imam neke ideje za još nekoliko pesama za koje smatram da ih jedino Nikolija može izneti. Vrlo sam zadovoljna saradnjom sa Nikolijom koja je, baš kao velike zvezde svetske muzičke scene, sve više otvorena da kompozitoru ostavi slobodu da kreira njen vajb“ , iskreno govori za Nova.rs.

Foto:Printscreen/Instagram

„Sa Cobijem sam sarađivala na dve pesme i jako se dobro razumemo jer za dan napravimo pesmu kojoj kasnije treba tek malo korekcije. Cobi je vrlo gotivan lik i dopada mi se njegov entuzijazam kad bilo on ili ja probijemo neku granicu kreativnosti dok radimo. Cobija mnogo volim i imam veliko poštovanje za njega i za njegov doprinos našoj muzičkoj sceni. Privatno je opušten, duhovit, a oko njega je uvek dobra atmosfera. Jednom rečju – brat.“

Sa druge strane, navodi da u vezi saradnje sa Natašom Bekvalac nije bila sigurna, te da je osećala veliku tremu tokom rada na Natašinom hitu „Dođi mami“.

„Nataša Bekvalac je neko ko uvek prati trendove i kada me je Cobi pozvao da za nju uradimo pesmu, iz mene je izašla melodija za „Dođi mami.“ Bilo je zaista rizično kako će projekt na kraju izgledati, ali se ispostavilo da je i ovaj vajb naišao na dobar odaziv balkanske muzičke publike.“

Najvažniji joj je autorski i autentični zvuk, te tvrdi da je srećna jer je njen prvi singl „Da na meni je“ dobio pozitivne komentare. Od marta kreće sa promocijama svoje nove muzike, te se nada da će i ovoga puta biti dobro prihvaćena.

„Jako sam srećna da je pesma prihvaćena kao nešto novo i da ima pozitivne komentare. Bio je to mali iskorak, testirala sam balkansku publiku da vidim da li može da primi još originalniji autorski izraz. Verujem da će „Oluja“ biti autentiča baš kao i ceo projekat „Južni Vetar“ koji je nedvosmisleno napravio odlične pomake u našoj kulturi. Na pesmi Oluja je sa mnom radio Luka Jovanović Luxonee. On je producent pesme i jako sam zadovoljna saradnjom sa njim jer je izuzetan profesionalac, a istovremeno i muzički vrlo kreativan. Nadam se da ćemo sarađivati na još mnogo budućih projekata jer se baš kapiramo. Moram da dodam da vrlo brzo pošto polovinom marta izađe pesma „Oluja“ izbaciću još par numera koje sam pripremila. Jako sam uzbuđena što sa ljudima mogu da podelim svoje misli i ono što osećam“ , zaključila je Teya Dora za Nova.rs.