Podeli
Nenad Aleksic Sa
Nenad Aleksić Sha Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nenad Aleksić, poznatiji kao Ša, nedavno je izdao novi album "Timeless", te je otvorio svoj muzički studio. Uprkos tome što muzičari iz njegove branše mesecima nemaju posla ni primanja zbog vanredne situacije usled koronavirusa, repera to nije sprečilo da stvara i snima. Iako je prethodnih godina dosta novca zaradio gostujući u inostranstvu, ponašao se skromno, i "štekao" honorare za nove projekte.

U intervjuu za portal Nova.rs Ša po prvi put otkriva da su ga mnogi ljudi optuživali da je “prodao” rep jer je menjao muzički pravac i među prvima snimao duete sa folkerima, a danas su mnogi krenuli upravo tim stopama. Takođe, reper se dotakao raspada nekadašnje grupe “Sha-ila”, svađi sa Ilom, sličnostima i razlikama repa nekada i sada, ali i mnogim drugim temama.

PROČITAJTE JOŠ

Kakva su ti očekivanja od novog albuma i muzičkog studija koji si nedavno otvorio?

– Što se tiče albuma, najiskrenije sam prezadovoljan. Ovo mi je 10. jubilarni CD, plus je u trap-rap fazonu i to sam onaj pravi ja, na sreću svih onih koji su me kritikovali kroz period u kom sam lutao i snimao nešto za šta su me optuživali kako sam izdao rep. Studio je neki moj mir i beg od negative. Tu sređujem misli uz dobru muziku.

S obzirom na to da još uvek vlada koronavirus i da tvoja branša slabo ima posla, da li se isplati u današnje vreme izdavati album? Ne misliš da je to skup izdatak i bespotreban trošak?

– Iskreno, ne isplati se ako pričamo o nastupima kojih zbog korone trenutno nema. Međutim, album mogu svi slušati na Jutjubu, kao i na ostalim platformama kao što su: Spotify, Deezer i Apple music, plus je izašao i u CD izdanju tako da će, kad se sve to ukupno sabere, biti neke zarade. Mada, pesme i spotovi koštali su dosta jer sam neko ko na tome ne štedi i trudim se da idem korak ispred što se tiče zvuka, kao i samog video zapisa.

Kako se nosiš sa činjenicom da mesecima ne radite i nemate prihoda?

– Na vreme sam investirao novac na par strana jer sam još kao klinac shvatio da ništa nije večno i da je svako u svakom poslu zamenljiv. Bogu hvala pa ne patim za nekim glamurom, nisam bahat i ne ložim se na to da budem “viđen” i da komentarišu koje marke nosim na sebi, da li mi je na ruci skup sat i ostalo, nego volim da je sve umereno i skromno i ulažem u ono što mi daje sigurnost u budućnosti.

View this post on Instagram

Aloo, uskoro album, brojimo sitnoo..💯🔥

A post shared by SHA (@nenadaleksicsha) on

Proslavio si se u nekadašnjoj grupi “Sha-ila”, koju ste činili ti i Ila. 

– To je neki lep period i da kažem period odrastanja kad je mozak bio rasterećen, a muzika nesto u čemu se uživalo.

Kako je rep tada funkcionisao u odnosu na danas? Koje su sličnosti i razlike?

– Muzika se baš slušala i nisu bili bitni pregledi nego zvuk, što i jeste pojam muzike. Muzika nije film da bi se gledala, a danas je nažaolst pravilo kome se pesma više “gleda” taj je bolji i ako 80% izvođača lažira i kupuje preglede na spotovima i stvara lažnu sliku o tome koliko nešto vredi, a ustvari ne vredi, pa se zato i muzika pretvorila u jedan veliki cirkus, nažalost. Voleo bih da se ukine Jutjub i da se sve vrati na staro pa da vidimo ko je ko, ali stvarno (smeh).

Kako komentarišeš današnje repere i hip-hopere? 

– Bilo je malo repera i znalo se ko koliko vredi, tačnije su svi bili jako dobro kotirani i nekako smo bili složniji, nismo bili sujetni kao što je to prisutno u ovo novo doba. Ja nemam tu crtu, nekako verujem i dalje da ima mesta za sve, ipak sam stara garda i živim to staro doba.

View this post on Instagram

®️

A post shared by SHA (@nenadaleksicsha) on

Ima li mesta za sve na javnoj sceni?

– Kao što rekoh, ima mesta za sve. Neka svako pokuša, nažalost, ne uspeju svi i takvo je vreme da ko ima lovu može da ispliva i da kupi svoje mesto na sceni, ali ni to ne traje dugo. Uvek će kvalitet da ispliva na kraju, ali će duže vremena za uspeh trebati što je sigurno.

Dopada li ti se rad Bube Korelija, Jale Brata, Cobija, Raste, Milija i drugih, i da li bi radio nešto s njima?

– Sve su to kvalitetni izvođači koji su kao i mnogi od nas težim putem došli do uspeha, zato trajemo i trajaćemo. Naravno da sam uvek za saradnju i uvek podržavam one koji se trude da ovu vrstu muzike drže u samom vrhu.

Kako je došlo do raspada grupe “Sha-ila u jeku najveće popularnosti?

– Uff… Tu bi roman mogao da napišem (smeh). Ali ajde ukratko. Dok su nas voleli i dok su pesme kao i sami albumi prolazili kod publike radili smo punom parom. Jednostavno je došlo vreme kad naša muzika prestaje da bude aktuelna i odlučili smo da stavimo tačku na jedan jako lep muzički period.

U kakvim si odnosima sa Ilom, s obzirom na to da se spekulisalo da ne razgovarate i da ste u sukobu?

– Iskreno, ne razgovaramo, a razlog ako mi veruješ- ne znam. Znam samo da sam nastavio svojim putem i krenuo u korak s vremenom i uspeo u svom cilju, a to je da sam i nakon toliko godina u muzici i dalje aktuelan i da nove generacije slušaju moje pesme. Svašta loše sam čuo da je pričao o meni, ali ja jednostavno iz poštovanja prema nekom super periodu dok smo bili grupa, lošim ne uzvraćam.

Da li vam je Ilin otac, pokojni Minimaks, pomagao oko marketinga budući da je u tadašnje vreme bio najuticajniji u svom poslu i da je mnoge proslavio?

– Iako deluje čudno stvarno nije, čak je i na moja česta pitanja “Kada ćemo kod tvog ćaleta u emisiju”, sam Minimaks govorio da nismo dovoljno veliki da bi nas pozvao u goste, sve dok kroz dug period stvarno nismo postali veliko ime i zaslužili gostovanje. Zasluge za uspeh su naše, jer smo stvarno u to vreme bili nešto novo i sveže na sceni, plus i sami hitovi kao što su : “To mi radi”, “Tange”, “Istina” i drugi, daju odgovor na ovo pitanje.

Odaješ utisak uobraženog dečka koji nosem para oblake, a zapravo si ovako iz razgovora, čini se, kul tip…

– Da, istina je da to mnogi misle, sve dok me ne upoznaju. Spotovi, pesme, ceo taj blokovski fazon deluje nekako napadno, mada je to sve deo muzike koju radim i takav Ša i treba da bude, a kad upoznaju Nenada onda shvate da sam samo jedan običan lik iz kraja, mnogo opušteniji.

Dueti koje si snimao sa brojnim folkerima doprineli su njihovoj popularnosti i pregledima na Jutjubu. Kako to komentarišeš?

– Iskreno mi je drago ako je tako, mada da budem iskren i ja sam dosta od njih dobio. Mogu da se pohvalim da iza sebe stvarno imam brojne hitove čak i najveće, upravo sa folk izvođačima. Reperi su prvo osuđivali, a onda uradili ono što je među prvima Ša uradio, a hoće li to da priznaju? Naravno da ne (smeh).

S kim nikada ne bi radio?

– Sa neafirmisanim izvođačima, jer oni neće dobiti mnogo zato što ih neće skapirati ozbiljno kad preko noći tek tako bez ikakve karijere urade pesmu sa jakim izvođačem, a ja samo mogu mnogo da izgubim i da dobijem pitanje “Šta ti je to trebalo”.

Mogu li rep i hip-hop da ugroze folk muziku i narodnjake, s obzirom da vi pravite muziku novih generacija, ali ste i zastupljeniji, angažovaniji i traženiji na tržištu?

– Pazi, ovo je Balkan i koliko god da mi trenutno dominiramo narodno ne može nikako da ode u zaborav, čak i ja volim da čujem narodno u klubu jer tad kao čovek mogu da popijem i da se opustim.

Da li si se nekada odao narkoticima? Koji su ti najveći poroci?

– Mnogo pitaš (smeh). Šalim see! Kao i svako dete voliš da ispitujes stvari, samo sam ispitao šta je to “vutra” narodski rečeno. Inače sam skroz sportski fazon. Fudbal mi je prva ljubav i ne postoje turniri koje nisam igrao, naravno dok mi je posao dozvoljavao. Što se tiče poroka u par meseci popijem jednom ili dva puta, a tad i zapalim cigaru. Uglavnom sam na kiseloj vodi, kafi i sokićima.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter. 

Komentari

Vaš komentar