Opasno poigravanje sopstvenim telom: Kad gluma ugrozi zdravlje

Showbiz 04. avg. 202121:32
Podeli:
Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

S barem deset kilograma više i uz mnogo manje dlaka na glavi, Džared Leto izgleda potpuno neprepoznatljivo u svojoj novoj ulozi Gučijevog rođaka u dugoočekivanom filmu "House of Gucci" koji će svoju premijeru imati u novembru ove godine. Da njegovo ime nije navedeno u trejleru, te da se reditelj filma Ridli Skot nije hvalio glumačkom postavkom A klase, malo ko bi znao da se zapravo radi o zgodnjikavom, dugokosom glumcu koji je početak pandemije dočekao izolovan u pustinji, ni ne znajući šta se dešava širom sveta.

Ovakva neverovatna fizička transformacija podsetila nas je na neka druga holivudska ostvarenja u kojima su glumci preduzeli neverovatne mere kako bi dočarali likove koji tumače. Istina, za razliku od Leta, fanovi su gotovo uvek bili šokirani velikim gubitkom kilograma.

PROČITAJTE JOŠ

Tako je Hoakim Finiks za ulogu Džokera smršao čak 24 kilograma. Za ulogu su istraživali efekte uzimanja tableta, pa je glumac predložio da se udeblja jer je mislio da bi mu to bilo lakše, ali je režiser želeo da Džoker izgleda „gladno poput vuka“.

„Radio sam to i pre i rekao sam sebi da to nikad više neću ponoviti. Ali, to je bilo izuzetno važno za lik i uticalo je na mene na načine koje nisam mogao da predvidim“, rekao je Finiks. Između ostalog, povukao se u osamu jer je shvatio da se svako druženje s prijateljima vrti oko hrane i pića, a mršavljenje je bio važan deo njegovog lika.

Lekari i nutricionisti rekli su kako bi normalan period u kojem bi osoba mogla da izgubi 24 kilograma bio minimalno godinu dana, te da su sve što je Hoakin opisao – društvena izolacija, umor i opsesivno brojanje kalorija i kilograma – simptomi poremećaja u ishrani.

Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN MONTERROSA

Kristijan Bejl je jedan od glumaca koji je takođe otišao u ekstrem nekoliko puta – svaki put sve drastičnije.

Prva velika promena bila je 2003. godine, kad je izgubio 28 kilograma za film „Mašinista“. Njegova se dijeta, da bi postigao jezivu mršavost, sastojala od toga da u danu pojede jabuku i popije jednu kafu, uz povremeni viski i mnogo cigareta.

„Savetovao sam se s nutricionistom koja mi je rekla do koje težine mogu da idem da bih ostao zdrav. U jednom sam trenutku zaključio da mogu ići još, pa sam izgubio desetak kilograma više. Moja supruga je bila prilično zabrinuta za mene“, rekao je Bejl.

Drastični gubitak kilograma uticao je na njegovo fizičko zdravlje – na primer, počeo je da gubi elastičnost u mišićima jer više nije bilo masnoće u telu koje bi mogao da izgubi; a priznao je i kako je postao depresivan.

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Veliku promenu zbog uloge u svom fizičkom izgledu napravio je i Milan Marić. Za ulogu Tome Zdravkovića u istoimenom filmu morao je da smrša dvadeset kilograma, i to nije prvi put da je zbog uloge menjao kilažu.

„Gubio sam kilažu postepeno, da bih sačuvao zdravlje. Prvih petnaestak kilograma sam skinuo tokom godinu i nešto dana. Pred leto sam, zbog pripreme za ulogu Tome Zdravkovića, smršao dodatnih 7 kilograma“, rekao je svojevremeno za Nova.rs.

„Veći izazov mi je bilo gojenje za ulogu Dovlatova, koje je podrazumevalo svakodnevne treninge snage i pet do šest obroka dnevno. Takav stil života, posvećen bildovanju mišića, merenju i podizanju telesne mase je baš daleko od mog prirodnog stanja“, rekao je on tom prilikom.

Milan Marić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar