Objavljena istina o Ani Vintur: Đavo zaista nosi Pradu

Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Moja priča je bajka, a u svakoj bajci ima mračnih događaja", kaže Andre Leon Tejli, donedavno desna ruka Ane Vintur, glavne urednice američkog modnog magazina "Vogue".

U autobiografiji “The Chiffon Trenches”, koja je upravo objavljena, opisao je Vintur kao hladnu i proračunatu šeficu koja je povredila mnoge saradnike i uništila karijere mnogobrojnim dizajnerima.

PROČITAJTE JOŠ

„Ova biografija je moja istina, moj doprinos modnom svetu i kako sam taj svet promenio. Pišem o tome kako je Ana cenila i potcenila moj rad. Imam 71 godinu i napisao sam svoju istinu“, kaže Teli.

Prvi je dobio intervju s Mišel Obamom kad je postala prva dama Amerike, kućni je prijatelj s mnogim slavnim modnim dizajnerima iz celog sveta i jedini koji je imao hrabrosti da Ani Vintur kaže da joj neka haljina loše stoji.

„Naravno, nikad nisam bio bezobrazan i rekao joj ‘izgledaš grozno u toj haljini’. Samo bih je pitao ‘O, pa ko ti je to napravio?’. Obrve bi se podigle do plafona, a onda bi nastala tišina“, priseća se bivši kreativni direktor i jedan od urednika „Vogue-a“. I u svojim tekstovima Teli je negovao prepoznatljivi stil. Dok su se drugi modni novinari uglavnom držali elegantne dosade, Tejlijeve kritike bi odjekivale nakon svake modne revije ili gala zabave. Tim je više njegova autobiografija izazvala veliko interesovanje javnosti, jer je u knjizi opisao Vintur kao okrutnu i bezosećajnu osobu.

„Mnogima je nanela velike emocionalne ožiljke. I još gore – ona nikad nije gajila strast prema odeći. Ona se brinula samo o moći i zato se tako dugo drži te pozicije čelne osobe ‘Vogue-a’, jer zna da više od bilo koga na svetu može da stvori ili uništi karijeru svakog dizajnera“, piše Tejli, koji je sigurno bio svestan da će njegova biografija izazvati pravi „zemljotres“ u svetu mode, iako to sam ne želi da prizna.

„Jedan od urednika moje biografije, nakon što je pročitao rukopis, nazvao me i pitao: ‘Mislite li da će nakon ove knjige Ana Vintur ikad više hteti s vama da razgovara?’. Odgovorio sam mu da sam siguran da hoće. Zašto ne bi? Podsetio me da sam, između ostalog, napisao da ona nije sposobna za ‘jednostavnu ljudsku dobrotu’. Ali ja verujem u ljude i smatram da za svakog uvek ima nade“, odgovara cinično Tejli.

Saradnja između Vintur i Andrea Leona Tejlija prestala je 2018, nakon što je otkrio da on više neće raditi intervjue na crvenom tepihu na godišnjoj „Met Gala“ priredbi, niti za „Vogue-ov“ podkast. Na „Met Gali“ zamenila ga je Lajza Koši, mlada Jutjub zvezda.

„Ona sigurno nema pojma šta je to povratak Balensijaginih martingale kaputa. Šta ta mlada talentovana devojka može da ponudi ‘Vogue-ovoj’ publici“, pita se Tejli aludirajući na jedinstveni rad Kristobala Balensijage, koji je od odeće pravio prave umetničke skulpture. Tejli se u moćnoj izdavačkoj kući „Condé Nast“ zaposlio pre 40 godina. Tamo je proveo ceo radni vek.

„Imao sam 21 godinu kad su mi ponudili posao u ‘Vogue-u’, a kad sam im s vremenom rekao da imam zaista malu platu, odgovorili su mi: ‘Većina ljudi koji rade u ‘Vogue-u’ ima i privatni biznis’.

Tejli nije imao. Odgajala ga je baka koja je bila sluškinja u Durhamu u Severnoj Karolini, a kad je počeo da radi kao novinar, jedva je mogao da priušti svaki dan obrok. Decenijama je bio jedini Afroamerikanac u uredničkoj postavi „Vogue-a“, a tek kasnije su se pojavili i Majkl Roberts kao modni ilustrator i dizajner u „Vanity Fair-u“ ili pak Robin Givhan – koja je ujedno jedina modna novinarka i urednica „Washington Post-a“, koja je ikad dobila Pulicerovu nagradu.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar