Nova pesma grupe Kal posvećena je procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji

Showbiz 19. okt. 202117:53
Podeli:
Grupa Kal, nova pesma, singl Chapter 23
Foto: Promo

U procesu pridruživanja Evropskoj Uniji, Srbija treba da ispuni 35 poglavlja. Jedno od njih je i poglavlje 23 koje se odnosi i na manjine, posebno na Rome. Poglavlje 23 je jedno od prvih koje je otvoreno - 18. jula 2016. godine. Kada će biti zatvoreno, niko ne zna, a upravo ovom temom bila je inspirisana i romska grupa "KAL" koja je snimila singl pod nazivom "Chapter 23".

Pročitajte još:

Pesma je kritički i ironični osvrt na to šta se zapravo trenutno dešava, odnosno na situaciju koja se uopšte ne menja već duže vreme. Tekst pesme, koja je inače otpevana na engleskom jeziku, je u stvari doživljaj romskog dečaka, koji živi u getu i sanja da će poglavlje 23 promeniti njegov život kao i živote njegove porodice.

Nažalost to se ne dešava i on dolazi do zaključka da ni njegova država ni Evropa, sem strateških dokumenata, nemaju prevelik interes da pomognu niti njemu niti romskom narodu.

Muziku i aranžman pesme potpisuje Dragan Ristić-Kal, tekst su napisali Dragan Ristić-Kal, Lutvija Antić i Petar Antić, za miks zvuka bio je zadužen Aleksandar Zarak, a za video Bruno Lovrenčić.

Eklektični  ritam nastao kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, popom donose jedan sasvim nov i originalan zvuk koji se prima od prvog do poslednjeg akorda.

Grupa je nastala 1996. godine. Od tada do danas su odsvirali preko hiljadu koncerata u inostranstvu. Učestvovali su na svim značajnim evropskim festivalima: Roskilde festival -Danska,  Fjužn festival – Nemačka, Pepsi Siget festival – Mađarska, Berlinale festival – Nemačka, Eksit festival – Srbija, Beogradski festival piva – Srbija, Kustendorf  filmski i
musički festival – Srbija, Nišvil džez festival – Srbija…

U Americi su svirali u 2006. i 2008. godini. U sklopu tih turneja obišli su  sve značajne američke klubove kao što je,  Džoov pab u Njujorku. U njemu su svirali  i muzičari poput: Lenarda Koena, Dejvida Brna, Ričarda Tompsona, Doli Parton, Šinejd O˙Konor, Nore  Džouns, Juse N˙Dura, Dejvida Gilmora i mnogi drugi.

Na drugoj američkoj turneji  2008.  godine odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, Gogol Bordelo. Do sada su objavili četiri CD-a: Tradicionalna muzika Srbije, KAL (2006.), Radio Romanista (2009.)  i Romologija (2013.). Za KAL i Radio Romanistu, produkciju je potpisao Majk Nilsen, poznat po saradnji sa najvećim svetskim muzičkim atrakcijama poput sastava: Andervorld, Snou patrol, Kjur, Džemirokvaj.

Grupa Kal, nova pesma, singl Chapter 23
Foto: Promo

Dragan Ristić, gitarista i frontmen grupe se, osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. U filmovima je sarađivao kao prevodilac za romski jezik .

Za film Emira Kusturice – Crna mačka, beli mačor, Dragan Ristić je napisao tekst za pesmu Bubamara koja je postala hit. Kal je otvorio i prvi Kustendorf 2008. godine.

Sa finskim bas gitaristom Semi Jafom je u Helsinkiju svirao i zajedno su osmislili i ostvarili mnoge muzičke projekte.

Među nagradama koje su osvojili nalaze se i:

– 2007. – prvo mesto na  evropskoj top-listi  World  Music;
– 2007. – nagrada Davorin Popović za najbolji video na prostorima bivše Jugoslavije 2007.godine;
– 2009. – drugo mesto na evropskoj top-listi  World  Music;
– 2009. – ušli su u top 20 World Music CDs za album  KAL;
– 2014. – prvo mesto na evropskoj top-listi World Music za album Romologija;
– 2016 – Zlatna značka Kulturno prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos u oblasti kulture.

BONUS VIDEO: Poslednje veče Beer festa – nastup Kikija Lesendrića i Pilota 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar