Foto: EPA/STEPHANE REIX, Vesna Lalić, Zoran Lončarević/Vladislav Mitić

Naše ličnosti, poput svojih holivudskih kolega, žele da budu što originalniji kada je izbor imena za njihove nalsednike u pitanju.

Poslednjih godina među javnim ličnostima, kako domaćim, tako i stranim, vlada trend davanja neobičnih imena deci.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavni roditelji trude se da budu što originalniji, a neki su čak otišli toliko daleko da su imena svojih naslednika zakonom zaštitili.

Baš to su uradili pevačica Bijonse i njen suprug, reper Džej Zi.

Naime, kada su dobili svoje prvo dete, očekivalo se da će sigurno odabrati neko nesvakidašnje ime, što su oni i uradili. Ćerkicu su nazvali Blu Ajvi, što znači „plavi bršljan“. Za nju su ime odabrali po plavom bršljanu sa ostrva Hvar na kom je par boravio dok je pevačica bila trudna.

Poznati i deca
Bijonse; Foto: Profimedia.rs

Slavni par ovo jedinstveno ime zakonom je zaštitio tako da više niko ne može da se zove poput njihove ćerke.

Oni su nekoliko godina kasnije dobili i blizance oko čijih imena su takođe bili veoma kreativni. Naime, ćerku su nazvali Rumi, a sina Ser, a priča se da su i njihova imena zaštitili zakonom.

Foto: EPA/JUSTIN LANE

Ser je plemićka titula, dok je Rumi japansko žensko ime, kao i prezime persijskog pisca iz 13. veka Dželaludina Rumija.

I starleta Kim Kardašijan i njen partner Kanje Vest deci su dali veoma neobična imena.

Foto:EPA-EFE/RINGO CHIU

Oni su najpre sve iznenadili kada su svoju najstariju ćerku nazvali Nort, budući da njeno ime i prezime ima značenje Sever-Zapad.

Kim i Kanje kasnije su dobili još troje dece koja se zovu Čikago, Sejnt (Svetac) i Psalm.

Kim Kardashian, Saint
Foto: face to face / Face to Face / Profimedia

Poznati kuvar Džejmi Oliver otac je četvoro dece koja nose nesvakidašnja imena.

Savršeno meso
Foto: AXEL HEIMKEN / AFP / Profimedia

Naime, oni se zovu Badi Ber Moris (Drugar Meda Moris), Petal Blosom Rejnbou (Procvetala Latica Duga), Dejzi Bu Pamela (Bela Rada Bu Pamela) i Popi Hani Rouzi (Mak Med Ruža).

Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Pevačica Kristina Agilera ćerkici je dala ime Samer Rejn, što znači Letnja Kiša.

Foto:EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Ništa manje kreativni nisu bili ni glumica Gvinet Paltrou i otac njene dece, Kris Martin, koji imaju ćerku Epl (Jabuka) i sina Mozesa. Kako je glumica rekla svojevremeno, inspiraciju za devojčicino ime pronašli su u Bibliji, a Mozes je naziv pesme koju je suprug napisao za nju pred njihovo venčanje.

Nik Kenon i Maraja Keri Foto:EPA/STEPHANE REIX

Bivši supružnici Maraja Keri i Nik Kenon imaju blizance koji se zovu Monro i Marokan. Kako su rekli, devojčica je dobila ime po Merilin Monro koja je uzor Maraji, a dečak je nazvan po marokanskom dekoru u jednoj sobi njihovog stana na Menhetnu, gde ju je Kenon zaprosio.

Svakako najviše kontrovezi bilo je oko imena koje su za svoju decu odabrali tehnološki mogul Ilon Mask i kanadska pevačica Grajms.

Ilon Mask i Grajms
Ilon Mask i Grajms Foto:Theo Wargo / Getty images / Profimedia

Naime, oni su ćerku nazvali X Æ A-12. Budući da ime nije bilo u skladu sa zakonom, morali su da ga promene, te ono sada glasi X Æ A-Xii.

„X je nepoznata varijabila, a Æ je vilenjački znak za Ai ( veštačku inteligenciju). A-12 je oznaka našeg omiljenog aviona SR-17, bez oružja, bez odbrane, samo brzina, sjajan u bitkama, ali nenasilan. I za kraj, A kao Arhanđeo (Archangel), moja omiljena pesma“, objasnila je Grajms značenje ovog nesvakidašnjeg imena.

Njih dvoje nedavno su dobili i svoje drugo dete čiji nadimak je „Y“, ali još nisu saopštili puno ime deteta.

Foto: Robin Marshall / INSTAR Images / Profimedia

Sin glumca Nikolasa Kejdža zove se wacky-Kal-El, a sin njegovog kolege Džejsona Lija je Pilot Inspektor.

Frenk Zapa Foto: Ian Dickson / Shutterstock Editorial / Profimedia

I Frenk Zapa za decu je birao „čudna“ imena, te se zovu Moon Unit (Mesečeva Jedinica), Dweezil i Diva Thin Muffin (Diva Tanki Mafin).

Ni naše javne ličnosti ne zaostaju u originalnosti kada su u pitanju imena njihovih naslednika.

Suzana Perić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tako se ćerka kreatorke Suzane Perić zove Tifani, dok je manekenka Jovana Đorđević svojoj ćerkici dala ime Noel, što znači Božić.

I voditeljka Nina Seničar za ćerkicu je odabrala nesvakidašnje ime, te se devojčica zove Nora Grejs.

Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia

Pevačica Jelena Karleuša i fudbaler Duško Tošić ćerke su nazvali po grčkim boginjama Atina i Nika, a sve popularnije ime za dečake jeste Noa, te su tako svoje sinove nazvali Janko i Biljana Tipsarević, kreatorka Kristina Bekvalac i mnogi drugi.

Deca pokojne književnice Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića zovu se Lav Grigorije i Vila Evanđelina, a ćerke fudbalera Marka Pantelića zovu su Ingrid i Alegra.

Originalan je bio i reper Skaj Vikler čija ćerka se zove Strela, dok su pevač Nikola Rokvić i manekenka Bojana Barović svojoj naslednici dali ime Leona.

U porodici Đogani važi tradicija davanja deci italijanskih imena, pa se tako ćerke koje je Đole dobio sa Slađom Delibašić zovu Silvija i Marinela, a deca koju je dobio sa Vesnom su Adrijano i Laura.

Đole Đogani i Vesna Đogani
Đole Đogani i Vesna Đogani. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pevač Dado Polumenta ćerki je dao vrlo neobično ime, Alea, a ćerke njegovog brata Šaka nose imena Rijana i Rijalda.

Glumac i voditelj Stefan Buzurović i voditeljka Danijela Buzurović ćerkicu su nazvali Klara, a naslednica popularne narodne pevačice Nade Obrić zove se Itana.

Foto: Instagram/lady_buzzz

Sve više javnih ličnosti odlučuje se za kratka imena za decu, pa su tako Nikolija Jovanović i Relja Popović starijoj ćerki dali ime Rea, ćerka Ene Popov je Ria, dok su Ana Štajdohar i Nikola Demonja svoju naslednicu nazvali Nia, prema početnim slovima svojih imena.

I voditeljka Nataša Pavlović sinovima je dala nesvakidašnja imena – Oleg i Jan.

Nataša Pavlović
Nataša Pavlović Foto: Zoran Lončarević

Njena koleginica Kristina Radenković takođe je sve iznenadila kada je sinu dala ime Rogan, kako je rekla, po knezu Roganu iz „Gorskog vijenca“.

Foto: Instagram/krisradenkovic

Sa druge strane, mnoge naše poznate ličnosti daju i duga imena deci, tako su sinovi Lepe Brene i Bobe Živojinovića Stefan Emerald i Viktor Ernest, a pevač Darko Rundek svom sinu dao je verovatno najduže ime ikada – David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest.

Deca političara Čede Jovanovića takođe imaju po dva imena Mihajlo Lajf, što znači život, Jana Hart, što na engleskom znači srce i Zora Fejt, sudbina ili vera.

Čedomir Jovanović Foto: Tv Pink

Starija ćerka Zdravka Čolića zove se Una Zvezdana, a verovatno najneobičnije ime za naslednika izabrao je bivši suprug Nataše Bekvalac, Luka Lazukić, sa svojom sadašnjom suprugom balerinom Slađanom Ivanišević.

Luka Lazukić Foto:Screenshot/Youtube/Tv Happy

Naime, oni su sinu dali ime Nor Nu, što u nekim kulturama znači “širenje svetlosti”.

BONUS VIDEO: Nataša Bekvalac na otvaranju sezone kluba Fristajler

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.