Foto: Zoran Lončarević

Neda Ukraden nastupiće na prvoj polufinalnoj večeri Beovizije 2020.

Njena karijera zvanično je počela 1967. godine, a ona će se više od pedeset godina kasnije takmičiti na Beoviziji po drugi put. U vremenu hiperprodukcije, kada nije kao nekada teško postati poznat, Neda Ukraden je uspela da održi sveprisutnost u domaćim medijima. Kako je više puta govorila u intervjuima, jedna je od predvodnica borbe protiv ejdžizma (diskriminacija starijih osoba, prim. aut.) i pravi je primer da dobar pevač može da traje i pola veka kasnije.

Beoviziju doživljava kao odličan medijski prostor za promociju nove pesme, a kako sama kaže, mlade izvođače ne vidi kao pretnju, već im želi uspeh i nada se dobrim plasmanima za sve.

„Ja sam veliki borac protiv ejdžizma, toliko prisutnog na ovim prostorima. Neverovatno koliko sposobnih, vrednih, lepih i zanimljivih žena kod nas imaju preko pedeset godina, i to sve u stalnoj borbi i dokazivanju da mogu, vrede, hoće i znaju. Ja ličnim primerom želim pokazati da se i u ovim godinama osećam dobro, izgledam atraktivno, i da su mi i porodica i posao podjednako bitni u životu“, započinje Neda za Nova.rs i dodaje:

„Koliko je teško ili lako danas biti medijski zanimljiv zavisi od toga čime se bavite, kakvu pažnju i čime želite da privučete, i jednostavno šta dalje i kako taj početni publicitet iskoristiti i zadržati. Svedoci smo da je danas lakše nego ikad, po sistemu „što gore – to bolje“ tj. skandalima, aferama, glupostima, doći u žižu javnosti. Ali, ako se baviš ozbiljno muzikom, šoubiznisom, onda treba izaći na pozornicu, stati i nešto otpevati, odsvirati, odglumiti, dati neki sadržaj. Treba biti original! Tada ostaju najjači, najtalentovaniji i najvredniji. Moj recept svih ovih 50 godina bila je dobra, zanimljiva, originalna pesma, osmišljen nastup, video spot, koncerti, saradnja sa vrhunskim autorima, pesnicima, režiserima, koreografima, i naravno, poštovanje publike, kao i profesionalan odnos prema nedijima.“

Kada je u pitanju Beovizija i njeno takmičenje, nema dileme – promocija nove pesme i pojavljivanje na Javnom servisu, nalazi se na samom vrhu prioriteta.

PROČITAJTE JOŠ

„Beoviziju doživljavam kao izvanrednu priliku za promociju nove pesme s obzirom na to da je toliko medijski propraćen. Zato ću se potruditi da jednu efektnu i modernu pesmu kakva je „Bomba“ donesem atraktivno, i vizuelno i muzički“, navodi Neda za naš portal.

Komentarišući svoje kolege koji će takođe pokušati da se izbore da predstavljaju Srbiju na Eurosongu, Neda ima samo reči hvale, a osvrnula se i na učešće jutjubera Andrije Jo, te navela da to vidi kao prirodan sled događaja usled razvoja interneta i tehnologije.

„Ima nekoliko veoma zanimljivih pesama, potencijalnih hitova i dobrih pevača. Ne bih favorizovala bilo koga. Kada su jutjuberi na Beoviziji u pitanju, kažem zašto da ne? Pa to je danas svakako značajan segment muzičke i video produkcije, i kod nas i u svetu. Ne vidim razlog da oni ne budu i na Beoviziji“, navodi Neda i dodaje:

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Estrada, koncerti i uopšte muzička događanja su vrlo širok spektar, kako generacijski različite publike, muzičkih ukusa, tako i svrhe, odnosno povoda za pojedine vrste muzičkih izvođenja. Ko voli dobru melodiju, dobre interpretatore, sjajne muzičare i živo izvođenje, slušaće upravo njih. Drugi ce uživati u dobrim produkcijama, ritmu, neki u efektima, repovanju, tehnu, densu. Danas zaista ima mesta za svakoga“, završava Neda.

Da ima veliko iskustvo i da ništa ne prepušta slučaju, svedoči i Nedino komentarisanje predstojećeg nastupa koji će se dogoditi prve polufinalne večeri, odnosno, večeras.

„Pošto želim da svaki segment svog nastupa izvedem perfektno, vredno vežbam sa igračima izuzetno zahtevnu koreografiju. Dogovoram i probam kostim za nastup koji specijalno za mene i grupu radi poznati beogradski kreator. Smišljamo i razne pirotehničke i druge efekte. Pune ruke posla.“