Foto: N1

Ukoliko ste od onih kojima politika ili društvena kritika nikada nisu bili nepoznanica, sigurno je da tokom vanrednog stanja i pandemije koronavirusa koja nas je izolovala i zatvorila po kućama, veliki deo dana provodite na Tviteru iščitavajući "lajnu" i ulazeći u političke debate koje su sa TV-a, odavno prešle na društvene mreže.

I dok sasvim sigurno pojedine javne ličnosti koje se nalaze u ovom tekstu već pratite na Tviteru, možda ima i onih koji za Tviter, ili za njih, nikada do sada nisu čuli – i pravi je trenutak da se to promeni.

PROČITAJTE JOŠ

Na listi ispod možete videti šest najzabavnijih javnih ličnosti koje pripadaju različitim branšama i sferama javnog života, a koje treba da pratite na Tviteru: od estrade, preko kulture i pozorišta, do nevladinog sektora.

Minja Bogavac

Direktorka šabačkog pozorišta, jedna od vodećih lica Bitef festivala i Bitef teatra , rediteljka i dramatuškinja Minja Bogavac, definitivno je žena koja će vam podjednako i ulepšati i „uništiti“ dane u izolaciji – ulepšati zbog svog istančanog smisla za humor, ironije i sarkazma koja zna i da nasmeje, ali i da zaboli, a definitivno će vam i dati pravi ljudski i umetnički prikaz društva u kome živimo danas.

Pored svojih političkih i društvenih kritika, Minja često govori o pozorištu i glumcima, pa je njena „lajna“ prava prilika da se upoznate sa umetničkim stvaralaštvom jedinog opozicionog grada u Srbiji.

Foto:N1

Sajsi MC

Reperka Sajsi MC oduvek je važila za kritičarku i nikada se nije libila da se, kako u pesmama, tako i na društvenim mrežama, otvoreno suprotstavi društvenim normamama i kalupima. Ona je jedna od retkih javnih ličnosti sa estrade koja ima petlje da kaže ono što većina misli.

Pored tvitova, redovno objavljuje i umetničko – provokativne fotografije koje će na trenutak razbiti ustaljenost mnogobrojnih politizacija na „lajni“, pa je tako njen profil na ovoj društvenoj mreži definitivno jedan na koji treba kliknuti „follow“.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Milan Antonijević

Milan Antonijević, aktivista za ljudska prava i direktor Fondacije za otvoreno duštvo, definitivno ne može biti ubrojen u, kako bi neki rekli, ustaljeni narativ nevladinog sektora – jer je njegov Tviter sve sem dosadnog i ustaljenog.

Antonijević često deli zanimljivije tekstove raznovrsnih portala koji su svakako dobra preporuka za čitanje i informisanje, a neizostavan je njegov duhovit i katkad sarkastičan komentar koji svakoj njegovoj objavi daje specifičnu notu. Ukoliko vam je muka od prostakluka i primitivizma, vreme je da bacite pogled na njegovu „lajnu“ i da makar na kratko osetite pravi „evropski duh“ u „srpskom čoveku budućnosti.“

Foto: Medija centar Beograd

Žakina Tatalović

Reporterka i novinarka „N1“ jedna je od onih koja u moru „novinara“ u Srbiji zaslužuje svako poštovanje i divljenje. Oni koji su odbili da učestvuju u „ispiranju mozga“ državnih tabloida već su upoznati sa njenim britkim jezikom i čvrstim stavom na televiziji, ali njen Tviter daje potpuno drugačiji uvid u Žaklinin život i njene privatne stavove koji su podjednako vredni divljena.

Oštra, tačna, kratka, duhovita i šarmantna, Žaklina Tatalović je novinarka heroj kojoj treba dati „naklon do poda“ gde god je to moguće, pa i na Tviteru.

Foto: N1

Zombijana Bones

Mlađa generacije je verovatno poznaje sa Instagrama, s obzirom na to da je slika i fotografija njena specijalnost – ali Zombijana Bones je stari tviterski kov koja ne bira mesto na internetu na kome će vas oduševiti. Bilo kakav pokušaj opisivanja njenih umetničkih dela bio bi protraćena reč, pa je najbolje uveriti se sopstvenim očima.

Foto: Instagram/zombijana

Marko Dražić

Za Marka Dražića, jednog od urednika „Njuza“, kolumniste „Al Jazeere“ i scenariste emisije „24 minuta sa Zoranom Kesićem“, malo je reći da je urnebesan – u svakom smislu te reči. Često kritičan, još češće duhovit, Dražć kao da se rodio na Tviteru koji je postao glavni kanal za sve pametne stvari koje ovaj čovek govori, ili bolje – piše.

Ukoliko vam posle čitanja njegovih kolumni i gledanja pomenute emisije fali još urbanog humora i zdrave kritike, njegov Tviter je pravo mesto da zadovoljite svoju „glad“.