Dua Lipa, Robi Vilijams u Šakira Foto:Shutterstock/Nomi2626&EPA-EFE/Carlos Orteg/BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia/Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

Brojne svetske zvezde su odbile da nastupe na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Najbitniji sportski događaj, koji zvanično počinje sutra, prate brojne kontroverze, a najviše zbog lokacije. Katar je odabran za domaćina fudbalskog spektakla, ali zbog brojnih kršenja ljudskih prava jedan deo svetskog džet seta odbija da bude deo ovog događaja.

PROČITAJTE JOŠ

Kalid Salman, ambasador Svetskog prvenstva u Kataru, rekao je početkom novembra da je homoseksualnost „oštećenje uma“, a ta izjava naišla je na brojne osude. On je u izjavi za nemačku televiziji ZDF dodao da LGBT ljudi koji dođu na Mundijal treba da „prihvate pravila“ koja važe u Kataru.

Upravo zbog takvih „pravila“ brojni muzičari iz Velike Britanije i SAD neće učestvovati na ceremoniji otvaranja i zatvaranja prvenstva.

Nakon navoda da će u Kataru nastupiti Dua Lipa, jedna od trenutno najtraženijih pop pevačica na svetu, ona se oglasila putem društvenih mreža i to demantovala.

Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Ova 27-godišnja pevačica koja je na vrhu muzičke liste, rođena u Londonu od roditelja sa Kosova, rekla je da bi pevala u Kataru samo ukoliko ta zemlja poboljša stav u oblasti ljudskih prava.

„Trenutno se mnogo spekuliše da ću nastupiti na ceremoniji otvaranja Svetskog prvenstva u Kataru. Neću nastupati i niti sam ikada bila uključena u bilo kakve pregovore o nastupu. Navijaću za Englesku izdaleka i radujem se poseti Kataru kada ispuni sva obećanja o ljudskim pravima koji je ta zemlja dala kada je stekla pravo da bude domaćin Svetskog prvenstva.“

Rod Stjuart je takođe odbio da bude deo prvenstva u Kataru. U intervjuu za „The Sunday Times“ muzičar je otkrio da je odbio više od milion dolara za nastup u toj zemlji iz „moralnih razloga“.

Rod Stjuart Rod Stewart
Rod Stjuart Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Kolumbijska zvezda Šakira, čija je pesma „Waka Waka“ bila zvanična pesma Svetskog prvenstva u Južnoj Africi 2010. godine, takođe neće biti deo ceremonije.

Foto: EPA/LAURENT GILLIERON

Iako se poslednjih dana spekulisalo da će nastupiti u nedelju, španska novinska agencija EFE tvrdi da do toga neće doći, pozivajući se na neimenovane osobe bliske pevačici.

Koji muzičari su pristali da nastupe?

Ono što je za sada sigurno jeste da će ljubitelje fudbala širom sveta zabavljati grupa „Black Eyed Peas“, kao i pevač Robi Vilijams, čiji nastup je zakazan za 8. decembar. On se našao na meti kritika zbog odluke da prihvati ovaj angažman, ali se ubrzo oglasio i pokušao da opravda ovaj potez.

„Svi koji ostavljaju poruke ‘recite ne Kataru’ to rade uz pomoć kineske tehnologije“, rekao je on za „il Venerdi“, aludirajući na sličan odnos prema ljudskim pravima u toj zemlji.

Foto: EPA/DAVID MOIR

„U pitanju je licemerje jer takav stav treba primeniti i na ostale zemlje. U tom slučaju niko ne bi mogao da ide nigde“, dodao je.

J. Balvin, Dejvid Geta, Stiv Aoki, Krejg Dejvid, Major Lazer Soundsystem, Omar Montes, Maluma, Myriam Fares, Niki Minaž i Ozuna su takođe zakazali nastupe na predstojećem Svetskom prvenstvu.

BONUS VIDEO: Brat Moi najavljuje Svetsko prvenstvo na Nova.rs

Komentari

Svi komentari (0)