Kukla: Slovenačka princeza koja stoji iza Senidinih hitova

Showbiz 12. jun. 202009:06
Podeli:
Foto: Peter Perunović

"Kukla znači lutka na makedonskom. Moji su Makedonci i Vlasi i uvek kad bih otišla u Makedoniju, svi su me zvali Kukla. Sviđala mi se dvojnost tog naziva. Znači kompliment, lutkica, ali sa druge strane je lutka igračka kojom drugi upravljaju. Vukla sam neku paralelu sa položajem žene na Balkanu i odlučila da kroz svoju Kuklu postavljam pitanja i kreiram", rekla je mlada umetnica Katarina Kešerović, objašnjavajući za Nova.rs poreklo svog umetničkog imena.

Ukoliko ovih dana slušate Senidine spotove iznova, te ste oduševljeni njenim spotovima za pesmu „Mišići“ i najnovijim letnjim hitom „Piješ“, moguće je da ste negde naišli na ime Kukla. Ona je mlada muzičarka i režiserka poreklom iz Slovenije, koja vrlo rado i vrlo često dolazi u Beograd.

PROČITAJTE JOŠ

Za Nova.rs je rekla da voli „nomadski“ način života i da sa publikom često deli svoju ranjivost. U intervjuu koji je dala za naš portal govorila je o svojoj inspiraciji, poreklu, Balkanu, umetnosti, ali i o svom debi filmu, koji će uskoro ugledati svetlost dana.

Kako bi opisala sebe?

– Hm, to je uvek najteže. Svoju muziku zovem „slavic gangsta geisha pop“ (slovenski gengsta gejša pop, prim. aut.), kao reditelj volim da istražujem emocije i logiku snova. Mislim da sam jednostavna, a i komplikovana osoba, mnogo osećajna i ponekad baš kontrodiktorna, ali to je nekako i plus, jer mogu da spajam više svetova u svom radu.

Živiš i radiš u Ljubljani. Koliko često dolaziš u Beograd i kakav je život umetnika tamo?

– U Beograd dolazim ili u posetu porodici i prijateljima ili poslovno. Volim Beograd, već od malena. Život u Ljubljani je sigurno manje stresan i stabilniji. Standard života je OK, ali može da bude malo dosadno. Mislim da je najbolje kad se živi između više gradova. Sviđa mi se taj „nomadski“ način života.

Foto: Peter Perunović

Kako je nastalo tvoje umetničko ime?

– Kukla znači lutka na makedonskom. Moji su Makedonci i Vlasi i uvek kad sam otišla u Makedoniju, svi su me zvali Kukla. Sviđala mi se dvojnost tog naziva. Znači kompliment, lutkica, ali sa druge strane je lutka igračka kojom drugi upravljaju. Vukla sam neku paralelu sa položajem žene na Balkanu i odlučila da kroz svoju Kuklu postavljam pitanja i kreiram.

Radila si na dva Senidina spota. Kako je došlo do vaše saradnje?

– Instagram poruka je sve započela i bilo mi je drago i velika čast. Senidah je super žena i umetnica. Njen glas i njenu muziku odmah vidim u slikama u glavi, tako da mi je naša saradnja baš inspirativna.

Gde pronalaziš inspiraciju za spotove i svoja dela?

– Inspiraciju za spotove pronalazim u muzici samoj, a inače u svom svakodnevnom životu, u filmovima reditelja koje obožavam, slikama, fotografijama, umetnosti, napisanim rečima, u balkanskoj kulturi i istoriji i u sebi.

Uskoro izlazi tvoj prvi film. Mozeš li nam reći nešto više o tome?

– Uskoro izlazi kratki film „Sestre“, koji je studija za dugometražni film „Fantasy“, koji još pišem. „Sestre“ je film o trima devojkama – „tomboy“ – devojaka koje žive po nekim svojim pravilima, na neki način su moderne virdžine. Jednog dana upoznaju Fantasy, transrodnu devojku i život im se malo okrene.

Paralelno snimaš i muziku. Kako sve postizeš? Ima li nešto prioritet i šta je tvoj cilj?

– Film i muzika hodaju jedan uz drugog i drže se za ruke u mom svetu. Ponekad je jedno ili drugo malo u prednosti, ali najviše volim kad mogu da spajam oboje. Stvarno verujem u to da nekako sve može ako se hoće, što znači da sam uporna i da volim to što radim. Studirala sam film, a muzika je sa mnom već od detinjstva.

Foto: Peter Perunović

Ranije si imala i nekoliko nastupa u Beogradu. Kakva je energija na nastupima? Da li bi u budućnosti volela da nastupaš na festivalima ili da puniš dvorane?

– Obožavam koncerte, iako pre svakog koncerta doživim mali nervni slom, ali kad izađem na binu, znam da sam sa prijateljima svoje muzike, kako volim da zovem svoju publiku. Mislim da su moji koncerti koncipirani kao neki „emotional rollercoaster“ (emotivni rolerkoster, prim. aut.). Jednom mi je neko rekao da umrem i rodim se ponovo na bini. Mislim da sam iskrena i pokazujem svoju ranjivost, ali volim i da se zabavljamo sa publikom, da mnogo igramo i da smo svi zajedno u tom fazonu. Volela bih oboje, volela bih sve.

Ko je tvoja muzička inspiracija?

– Moja muzička inspiracija je definitivno M.I.A., zato što je svoja i zna ko je. Volim i Bjork, Josipu Lisac, Ninu Simon, Madonu… Velika inspiracija je tradicionalna muzika Balkana. Majka mi je kao detetu pevala vlašku uspavanku „Nani nani“, za koju zna mali broj ljudi na svetu i osećam da moram da je ponesem u svet. Mislim da bi trebalo da budemo ponosniji na to što nosimo sa sobom i u sebi. Slovenska kulturna baština je dragocena.

Čije spotove stranih zvezda bi najradije volela da režiraš?

– Kanje Vest, Rosalia, M.I.A., Bed Bani, Tomi Dženesis, Tajler d Kreator, MC Džao… Ima ih.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar