Kraljica Elizabeta
Kraljica Elizabeta Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Iako je upoznala mnoge političare, filmske zvezde, uspešne preduzetnike, kraljica Elizabeta nikad nije položila akademski ispit. 

PROČITAJTE JOŠ

Kralljica Elizabeta nije imala vremena za formalno obrazovanje, jer je od ranog doba morala da uči o monarhiji.

Dok su njena deca i unuci postigli značajne rezultate u akademskom obrazovanju i završili prestižne škole, kraljica nije pohađala tradicionalnu školu, ali se, prema pisanju stranih medija, školovala kod kuće, gde je imala istaknute učitelje.

Pre nego što je napunila sedam godina, učila je da čita, piše, svira klavir i da pleše.

Veći deo detinjstva je provela sa dadiljama, a majka je imala veliki uticaj na njenu orijentisanost ka hrišćanskoj religiji.

Kako formalno obrazovanje nije bilo prioritet njenih roditelja, ona je, još kao devojčica, imala privatne časove u vezi sa budućim kraljevskim dužnostima, jer je morala da  se spremi za ulogu koja je čeka nakon abdikcije ujaka Edvarda VIII.

Kraljičin otac nije voleo školu, a njena majka je mislila da je važnije da zabavi, rekla je profesorica Kejt Vilijams, autorka knjige „Young Elizabeth“ (mlada Elizabet).

Princ Carls
Princ Čarls Foto:EPA-EFE/NEIL HAL

Tradiciju školovanja od kuće prekinuo je njen sin, princ Čarls, koji je postao prvi naslednik britanskog prestolja koji je pohađao Univerzitet i stekao diplomu.

Od samog početka od njega su svi imali velika očekivanja i bio je pod stalnom prismotrom.

Elizabeta je sa titulom dobila i obaveze koje su je sprečavale da provodi vreme sa svojom decom, ali se oslanjala na supruga kada su donošene odluke u vezi s porodicom.

Princ Čarls se školovao kod kuće, pod nadzorom Ketrin Pibls, koja je podržavala njegovu nesigurnost.

Iako je bio neverovatno nadaren, stvari oko njega su ga lako ometale.

Kada je napunio osam godina, kraljica i princ Filip su doneli odluku da nastavi školovanje dalje od Palate.

U kraljevskoj limuzini, 1957. godine, dovezen je ispred škole „Hill House“ u Knajtsbridžu, jer je njegova porodica smatrala da treba da odrasta u što normalnijem okruženju, poput svojih vršnjaka.

Međutim, nakon samo šest meseci otac ga je prebacio u „Cheam Scholl“ u Hamširu, u kojoj su se dečaci pripremali za odlazak u internat.

Tu se nikad nije snašao i bio je nesrećan. Nakon završetka škole, želio je da upiše Iton, ali je ipak princ Filip odlučio da upiše škotski „Gourdonstoun“ i krene njegovim stopama.

Studiranje u Gourdonstounu je bilo izazovno, studenti su dan počinjali trčanjem pre doručka, a zatim su se tuširali ledenom vodom.

Čarls je priznao kako mu je Gourdonstoun pomogao i naučio ga samodisciplini i samokontroli, ali i usmerio kroz život.

Princ Vilijam i princ Har
Princ Vilijam i princ Hari Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

 

Prinčevi Vilijam i Hari

Prinčevi su se školovali u škotskom internatu Iton.

Vijamu su brilijantno išle geografija, istorija umetnosti i biologija, a diplomirao je geografiju na Univerzitetu „St. Andrews“ u Škotskoj.

Tamo je upoznao i svoju suprugu Kejt, koja je diplomirala istoriju umetnosti.

Kraljevskoj vojnoj akademiji „Sandhurst“ je pristupio 2006. godine, gde je stekao čin drugog poručnika konjice.

Hari je izabrao drugačiji put od svog brata.

Nakon što je završio koledž Iton, 2005. godine upisuje Vojnu akademiju, a učestvovao je i u mirovnoj misiji u Avganistanu, kao vojni pilot helikoptera.

Vojnu službu napustio je 2015. godine.

Deca princa Vilijama i Kejt pohađaju privatnu školu koja je namenjena za školovanje dece od četiri do 13. godina. Vilijam i Kejt se često mogu videti kako voze decu u školu.

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Kada je reč o Megan Markl ona je diplomirala je pozorišne i međunarodne studije na „Northwestern’s School od Communication“, koji se smatra prestižnim univerzitetom u SAD-u.

Osim toga, stažirala je u Američkoj ambasadi u Buenos Ajresu.

Bonus video:

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)