Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Pandemija koronavirusa u svetu uzbrukala je odnos masa, građanske elite i mnogobrojnih javnih ličnosti koje su godinama vešto balansirale između jednih i drugih.

Dok je Amerika zajedno sa ostatkom sveta u krizi, javne ličnosti uživaju u svojim izolovanim, luksuznim domovima u Holivudu i šalju univerzalne poruke solidarnosti, te apeluju na građane i svoje fanove da ostanu kod kuće i štite sebe i druge.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, kako piše „New York Times“ reakcije ljudi na društvenim mrežama koji su posmatrali njihove selfije iz karantina i izolacije nisu toliko pozitivne, a eskalacija se dogodila nakon nedavnog video snimka koji je pevačica Dženifer Lopez objavila na društvenim mrežama, a u kome iz svoje luksuzne vile sa porodicom poručuje da smo „svi u ovome zajedno“.

Komentar koji bi mogao da sumira celu situaciju, navodi autorka Amanda Hes sa pomenutog portala, jeste „mrzimo vas sve“.

Socijalna izolacija, ekonomska nestabilnost, panika i strah za sopstvene živote naveli su američku građanštinu i mase nižeg ekonomskog staleža da preispitaju svoj odnos koji su do sada imali prema idolima dvadeset prvog veka – što je ozbiljno ugrozilo njihov kult ličnosti koji je Holivud godinama uspešno gradio.

#Guillotine2020 hešteg postao je jedan od najviralnijih trending kategorija na Tviteru u SAD, a poruka muzičara Farela Vilijamsa koji apeluje na građane da doniraju novac humanitarnim organizacijama izazvao je bes i naterao mase da, kako navodi autorka, izmlate muzičara i nateraju ga da sam donira novac iz svojih dubokih džepova.

Kako dodatno piše u tekstu, navedeni primeri služe kao odraz činjenice da jaz između pomenutih društvenih kategorija i staleža nikada nije bio očigledniji i nepravilniji.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.