Nemo, pobednik Evrovizije 2024 u Malmeu Foto: TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Ko je Nemo iz Švajcarske na Evroviziji 2024?

Pobednik Evrovizije, koja je ove godine održana u Malmeu je predstavnik Švajcarske. Nemo je sa numerom „The Code“ trijumfovao u napetom finalu i prestigao Bejbi Lazanju, koji je sve vreme bio prvi na kladionicama.

On je pobedio na Evroviziji sa 591 poenom, dok je Bejbi Lazanja imao 547 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Nemo Mettler, profesionalno poznat kao Nemo, je švajcarski reper i multiinstrumentalista, upućen u violinu, klavir i bubnjeve. Rođen je u Bielu/Bijenu, ima samo 24 godine i jedan je od najmlađih učesnika na takmičenju.

Muzičar objavljuje muziku od 2015. godine, a njihov singl „Du“ je dostigao četvrto mesto na švajcarskim listama.

Nemo, pobednik Evrovizije 2024 u Malmeu Foto: Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia

On se inače deklariše kao nebinarna osoba, imao je efektan nastup i isti takav kostim. Njegov kostim čine suknja iznad kolena, bele unihop čarape, patike u istoj boji s narandžasto-belim detaljima, dok je gore poneo kratku narandžasto-belu bundicu. Pažnju su privukli i nejgovi nokti, koji su bili veštački i imao je narandžaste šljokice. Tokom performansa je stojao na krugu koji se rotira.

Nemo, pobednik Evrovizije 2024 u Malmeu Foto: TANJUG/AP Photo/Martin Meissner

Nemo Metler na Evroviziji se predstavlja pesmom „The Code“, koja je inspirisana delimično i stvarnim životom, kaže. Nemo se deklariše kao nebinarna osoba, odnosno ne deklariše se kao ni muško ni žensko, već kao „they/them“, odnosno „oni“.

Njegova pesma govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba“, kaže Nemo.

Nemo, pobednik Evrovizije 2024 u Malmeu Foto: JESSICA GOW / AFP / Profimedia

Inače, uoči početka velikog finala prošlogodišnja pobednica Lorin istakla je da neće uručiti pehar ukoliko pobedi predstavnica Izraela. Ipak, ona je izašla na scenu i čestitala mladom Švajcarcu na pobedni, nakon čega je on otpevao pobedničku numeru, piše Kurir.

Sve na jednom mestu na shoppster.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare