Kako je nastala viralna antirasistička pesma na protestima u SAD

Showbiz 12. jun. 202019:00
Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/Remix God Suede

Zbog antirasističkih protesta u SAD mnogobrojne javne ličnosti odbile su da objave nova izdanja svojih albuma kako ne bi odvlačile pažnju od teme koju smatraju krucijalno važnom u ovom trenutku. I dok svih pedeset država protestuje protiv rasističke politike trenutnog predsednika SAD Donalda Trampa, pojavili su se neki "zvukovi" i muzika nepopularnih izvođača koji su postali prave himne revolucije.

PROČITAJTE JOŠ

Od „Zoom“ sastanka u kome je zabrinuta građanka rekla jednom policajcu iz Los Anđelesa da se, citiramo, „napuši njenog polnog organa“, a koji je kasnije pretvoren u tridesetosekundi remiks sa dens bitovima, do hiljada pomešanih glasova demonstranta koji pevaju stihove pesme „Bitch, get out of the way“, revolucija dvadeset prvog veka u Americi zaista jeste dobila svoje himne.

Međutim, možda najveći hit sa demonstracija jeste pesma nastala od rečenice koju je jedna Afroamerikanka po imenu Džonika Čarls uputila policiji prilikom hapšenja – „Lose yo job“, ili „Dobićeš otkaz“.

Prošle nedelje, DJ Sud, producent koji je do sada radio na pesmama popularnih umetnika poput YoungBoya i Megan Tri Stalion, a koji se ranije takođe udružio sa DJ-jem iMarkkeyzom kako bi obradio „Koronavirus“ pesmu Kardi Bi, napravio je pravu dens klub hitčinu po imenu „Dobićeš otkaz“ koja je do tada postala viralna na internetu.

„Hapsiš me ni zbog čega, dobićeš otkaz“, reči su pesme koju je do sada preslušalo gotovo milion Amerikanaca.

PROČITAJTE JOŠ

Džonika Čarls, njena sestra i pomenuti DJ, nakon toga su održali „Zoom“ sastanak kako bi pričali o novonastalom hitu.

„Pokušala sam da se vratim u klub u kome sam prethodno nastupala jer sam zaboravila neke svoje stvari. Policajac koji se tu našao me nije pustio da uđem, pa sam ga opsovala. On me je potom odgurnuo na automobil i stavio mi lisice. Rekla sam mu da ne može da me uhapsi zbog toga“, rekla je Džonika i dodala:

„Pet minuta pre nego su krenuli da snimaju video, pitala sam ga nekoliko puta zašto me hapsi. On mi nije odgovorio tako da sam krenula da pevam, reči su same nadolazile.“

DJ je izjavio da je nabasao na video na internetu nakon što ga je nekoliko prijatelja tagovalo na društvenim mrežama i da je onda odlučio da napravi viralni remiks.

Podsetimo, zbog ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog tamnoputog muškarca koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Čovin prilikom hapšenja gnječio vrat kolenom, otpočeli su masovni antirasistički protesti po imenu “Ne mogu da dišem” širom Sjedninjenih Američkih Država.

Ovo ubistvo samo je još jednom naglasilo rasizam, koji je prema rečima protestanata sveprisutan u američkom društvu, a koji je najvidljiviji u odnosu policijskih sila među građanima SAD koji nisu bele puti.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar