Jelena Veljača osudila spaljivanje lutaka LGBT parova

Showbiz 26. feb. 202013:45 > 22:43
Podeli:
Foto:Profimedia.rs

Hrvatska glumica, scenaristkinja i aktivistkinja za ljudska prava, Jelena Veljača, oštro je osudila spaljivanje gej figura sa usvojenim detetom u hrvatskom gradu Imotski.

Naime, na tradicionalnom karnevalu Bakove povorke, koji se održava svake godine u hrvatskom gradu Imotski, spaljene su figure istopolnog para sa usvojenim detetom. Tradicija spaljivanja stara je 150 godina i odnosi se na „uništavanje glavnog krivca za nedaće tokom prethodne godine“. Glumica je oštro kritikovala ovaj postupak i nazvala ga „teškom psihopatologijom“ i kaznenim delom.

„Činjenicu da neko ima potrebu da spali simbole homoseksualnog para s detetom, što je vrlo očigledno usmereno na konkretan par koji se godinama bori za pravo usvajanja ili udomljavanja dece, a samim tim mi se taj čin čini potencijalnim krivičnim delom pretnje smrću, osuđujem i smatram znakom teške psihopatologije“ , izjavila je Veljača za „Story“ i dodala:

„Činjenica da se to dogodilo pred celom zajednicom koja uključuje i decu predškolskog i školskog uzrasta, taj događaj čini ujedno i psihološko zlostavljanje dece. Deca će shvatiti veoma jasnu poruku. Naučili su da se boje spaljivanja ako se zaljube u „krivu“ osobu. Naučili su da je nasilje okej ako je prekoputa nešto što ne razumemo. Naučili su da je fizičko nasilje prihvatljivo, čak poželjno. Naučili su da ne treba da postoji kontrola frustracije, samo spališ nekog kad te nervira. Naučili su da njihova zajednica aplaudira nasilju.“

PROČITAJTE JOŠ

Kako Veljača navodi, spaljivanje lutaka istopolnog para sa detetom odnosilo se na državljane hrvatske, Ivu Šegotu i Mladena Kožića, koji bi mogli da ispišu istoriju Balkana nakon što im je Ustavni sud Republike Hrvatske dozvolio da postanu roditelji, odnosno da usvoje dete.

Ovo nije prvi put da se glumica oglašava na važne društvene teme. Ona je poznata kao borac i aktivistkinja za ljudska prava, te je u oktobru 2019. godine bila jedna od glavnih aktera protesta za prava žena u Hrvatskoj. Ona je takođe pokrenula inicijativu „spasi me“ , koja se bori protiv rastućeg nivoa porodičnog nasilja u Hrvatskoj.