Foto: Promo

Mlada pevačica Iva Lorens privukla je pažnju na domaćoj muzičkoj sceni neobičnim i snažnim vokalom, kao i upečatljivim spotovima za svoje pesme. U velikom intervju za Nova.rs ona otkriva šta joj donosi projekat "Tuborg Open", kao i čemu se najviše raduje u budućnosti.

Iva Mišović, koja se predstavlja umetničkim imenom Iva Lorens, osvojila je domaću scenu za vrlo kratko vreme. Bivša voditeljka MTV Adrije je u prethodnih nekoliko meseci objavila više spotova, među kojima su oni za pesme „Svitanje“, „Tenzija“ i „Zima“.

PROČITAJTE JOŠ:

U razgovoru za naš portal, Iva govori o svojoj dosadašnjoj karijeri, kao i budućim planovima.

Mnogi ističu da je tvoj zvuk „osvežavajuć“ na domaćoj sceni. Kako bi ti opisala muziku koju stvaraš?

Hvala, to je divno čuti. Ja pravim pop, neki kod nas kažu alternativni pop, ali za mene je to čist pop. Jako su mi bitni tekstovi, prvenstveno sam tekstopisac, a onda producent. Od kada znam za sebe uvek sam obraćala pažnju na te dve stvari dok slušam muziku.

Koliko ti znači što si dobila priliku da putem Tuborg Open projekta sarađuješ sa Džejsonom Derulom?

Ove godine je Tuborg Open odlučio da promeni svoju strategiju i pruži umetnicima u usponu priliku da rade sa nekim ko je jako iskusan u svom poslu i da im da kompletnu slobodu da se izraze na svoj način. Džejson je uvek napominjao da treba biti svoj, tako da mislim da je Tuborg napravio jedan divan spoj jako autentičnih muzičara. Nema puno takvih prilika u svetu.

Imali smo 3 dana sa Džejsonom, prvi je bio upoznavanje i intervju, gde sam mu ponovo pustila demo pesmu za koju mi je on dao smernice i savete. Potom sam drugi dan nastupala pred njim kako bih dobila dalje smernice za nastupanje na bini i treći dan smo se družili i radili fotografije za kampanju. Simpatično mi je bilo što je pomalo stidljiv ali zaista iskren i posvećen.

Šta je po tvom mišljenju najveći benefit Tuborg Open projekta?

Mentalitet svih ljudi na ovom projektu je zaista bio ekstremno pozitivan i osećala sam podršku sa svih strana, što je generalno jako retko. Tuborg Open služi kao velika podrška i platforma za bilo kog novog umetnika. Meni je drago što su ove godine zaista odabrali muzičare u usponu i što su nas spojili sve zajedno i dali kompletnu kreativnu slobodu, odnosno podršku da se naša muzika i poruka prenese široj publici.

Mislim da mi je ovaj projekat već doneo dosta iskustva i lekcija za život. Od timskog rada, do komunikacije i kreativne slobode. Volela bih da slušaoci uživaju koliko i mi dok smo pravili novu pesmu i spot. Ovo je neka druga, opuštenija strana mene i dosta je ritmična pesma. Čekala sam da joj dam pravi momenat, tačnije dve godine i Tuborg Open je bila super prilika i divan momenat podrške mog početka.

Tvoji spotovi su vrlo gledani na Youtube-u. Koliko ti je važan vizuelni izraz i šta ti je najveća inspiracija kada razmišljaš o kreiranju spotova?

Ja gledam spotove kao jedan dodatak koji otvara još jedno čulo koje te dodatno upušta u svet umetnika. Vizuali služe da naglase pesmu i stvore dodatnu priču oko nje. Najveća inspiracija mi je to što je potreban timski rad, ja zaista imam sreće i uživam u tome što su svi moji bliski saradnici takođe i moji najbolji prijatelji.

Foto: Promo

Koliki je izazov biti mlada umetnica na domaćoj muzičkoj sceni?

Veliki je izazov, ali ja volim izazove, ne treba sve da bude lako, onda nema šta da naučimo ako nemamo lekcije na putu do našeg cilja. Velikim trudom dolaze rezultati, sad zvučim kao sportski trener, ali zaista u to verujem. Mislim da trenutno na sceni ima više međusobne podške nego što je ikada bilo na našim prostorima, tako da je divno što možemo svi da razmenjujemo utiske i pomažemo jedni drugima.

Koju poruku bi volela da tvoji slušaoci dobiju dok slušaju tvoju muziku?

Zavisi od pesme do pesme, meni su tekstovi jako bitan deo pravljenje muzike i uvek kažem da iskrenost pobeđuje. Muzika i tekstovi nas spajaju, kada pišem o raznim stvarima i osećanjima znam da verovatno nisam sama u tome. Možda u mojoj okolini nema neko ko se slično oseća ali znam da kad izbacim pesmu će sigurno biti. To mi je najlepši deo kada nešto moje postane svačije.

Radila si i kao voditeljka na regionalnom MTV kanalu, reci nam nešto više o tom iskustvu.

To je bio moj prvi ozbiljan posao, bila sam jako mala, tad sam naučila da je sve u disciplini i strpljenju. Snimala sam emisiju koja zahteva da svaki vikend budemo na nekom mužičkom festivalu, ponekad čak i dva, tako da sam dobila neki generalni osećaj kao da sam na muzičkoj turneji. Zahtevalo je da budem brza, fokusirana, naspavana. Uživala sam u tome, ja generalno jako volim televiziju kao format, pogotovo kad si na terenu.

Živela si i studirala u Berlinu, koliko te je to iskustvo formiralo u muzičkom smislu?

Više me je oformio u modnom smislu, nego u muzičkom, mogu da kažem da me je Berlin dosta ojačao i puno lekcija naučio. Uživam u tom gradu, zaista je jedna posebna metropola.

Tvoj glas se poredi sa legendarnom Kejt Buš koju mlađe generacije tek sada otkrivaju, zahvaljujući seriji „Stranger Things“. Da li je ona jedan od tvojih muzičkih uzora?

Ja sam odrasla uz Kejt Buš kao primer dobre pevačice i genijalne producentknjinje koja uvek pronalazi novi način izražavanja. Definitivno se ugledam na nju, ona je jedna od retkih žena u industriji koja radi sve i uživa u tome. Takođe jako čuva svoju privatnost i pušta da njena muzika govori umesto nje. Kvalitet i iskrenost uvek traje, zato me i ne čudi što je popularnija nego ikada.

BONUS VIDEO: Iva Lorens: Zajedno sa Buč Kesidijem u muzičke pobede

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)