Danilo Ikodinović žustro objašnjava zašto je promenio mišljenje o Vučiću
Foto: Zoran Lončarević

Bivši vaterpolista Danilo Dača Ikodinović pre sedam godina otvorio je kafanu "Kod Dače" na Novom Beogradu. Međutim, pre godinu dana odlučio je da zatvori ovaj lokal zbog svih poteškoća na koje je naišao kao ugostitelj.

Dača je sada za Nova.rs govorio zbog čega se opredelio za ovaj potez, otkrivši da su većim delom radnici bili zaslužni za zatvaranje kafane.

PROČITAJTE JOŠ

„Ja sam klasičnu kafanu, što bi se reklo, zatvorio pre godinu dana. Tačno 1. aprila prošle godine, posle devet godina rada. Nisam mogao više da nađem valjanu radnu snagu. U ovom zlatnom dobu najnovije istorije Srbije, što se tiče mog iskustva, radnici su poslednje dve godine krenuli masovno da odlaze u inostranstvo tamo gde im je bolje i onda sam morao da zatvorim restoran. Nisam hteo više da radim sa polusvetom i polupismenim ljudima. Žao mi je što tako pričam, ali to je činjenično stanje. Jednostavno nisam hteo da se nerviram i kidam živce, pa sam presekao“, rekao je Ikodinović na početku razgovora, a zatim otkrio da je po zatvaranju kafane otvorio ekspres restoran.

„Zatvorio sam kafanu i otvorio ekspres restoran kuvane hrane, umesto kafane. Istovremeno sam već imao dva ekspres restorana dok sam još imao i kafanu, i to je fino raduckalo. Sad je došla ova korona i svi smo, naravno, morali sve da zatvorimo. U međuvremenu smo jedan taj ekspres restorančić dali pod zakup, to je čovek uzeo za prodaju pica. Kažem „mi“, jer sestra i ja to zajedno radimo“, rekao je Dača za naš portal.

Pored kafane koju je držao, Ikodinović ima i dva eskpres restorana kuvane hrane, ali kako kaže, po svemu sudeći, jedan od ta dva će takođe zatvoriti. S obzirom na to da je doneta odluka da od danas kafići i restorani počinju sa radom, uz poštovanje svih mera predostrožnosti koje su propisane, kao i mnoga ograničenja, mnogi ugositetelji svoje objekte neće ni otvarati. Danilo smatra da je rad u ovakvim uslovima neisplativ, budući da veliki deo zarade ide za doprinose državi i radnicima, dok je vlasnik bez profita.

Foto: Zoran Lončarević

„Iako je doneta odluka da od danas mogu da rade ugostiteljski objekti, mi ćemo verovatno početi tek od sledeće nedelje. Mada ćemo najverovatnije jedan od ta dva ekspres restorana zatvoriti, jer stvarno ne želim da u sledećih godinu, godinu i po dana, koliko smo mi izračunali, pod ovakvim uslovima i ovakvim merama zaštite i svega, faktički radimo za državu i za zaposlene. Stvarno mi se to ne radi – da nam pucaju leđa za nula dinara. Jedan ćemo ostaviti, čisto da radi, da vidimo koliko je realno da će biti da opet počinje da se uzima neka zarada, a ne da plaćamo samo radnike i da dajemo doprinose državi, koji nisu mali. Mi smo u jednom momentu imali 50 zaposlenih, naravno svi prijavljeni na minimalac. Onda smo lagano krenuli da raspuštamo, jer ovo je stvarno za mene neizdržljivo i neisplativo. Suludo mi je sve ovo što se dešava, ali šta da radimo. Valjda je takvo vreme došlo“, kaže on i osvrće se na još jedan problem koji je prisutan kod većine ugositetelja:

„Još jedan problem radne snage. Pored toga što su otišli u inostranstvo i što ne može da se nađe radna snaga, problem je što je kod nas zvanično prosečna plata 500 evra. Onda kad dođu pomoćni radnici, koji recimo gule krompir, kad im daš manje od prosečne plate, neće da rade. To je isto jedan od velikih problema u ugostiteljstvu, sa svim ovim sada, to je katastrofa“, zaključuje Ikodinović.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare